×

Recensie

Jazz

09 juli 2024

Hiatus Kaiyote

Love Heart Cheat Code

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Branifeeder

Love Heart Cheat Code Hiatus Kaiyote Jazz 4 Hiatus Kaiyote – Love Heart Cheat Code Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun vierde album Love Heart Cheat Code verzet het Melbourne kwartet Hiatus Kaiyote weer heel wat muzikale bakens.  Door muzikaal avontuur gedreven is hun tweede plaat voor Brainfeeder, het label van Flying Lotus, wederom een zeer avontuurlijke.

Het begin nog echt op z’n Haitus Kaiyote’s, met het atmosferische Dreamboat en het weer geweldige Telescope. Twee van die typische tracks waarmee de band uit Melbourne zich reeds optimaal bewezen heeft. Spannend en sprankelend heen en weer buitelend. Met de stem van Nai Palm als vaste diepgaande waarde.

Met Make Friends duwen ze deze keer wel heel dik de R&B door en het past ze als gegoten, zoals ze dat doen. De valse bijdragen van Niki Yang in BMO is Beautiful kunnen we vervolgens bar missen eigenlijk. Dan veel liever het daarop volgende en heerlijke losse Everything’s Beautiful, een nieuwe Hiatus juweel. Wat snapt deze band toch hoe je heen en weer en prikkelende ritmes met fijne toetsenklanken en buitenissige zang kunt verenigen.

Dimitri duwt dan nog wat verder door in het avontuur maar blijft tegelijk niet echt hangen. Dan toch liever tracks als Longcat of nog beter How To Meet Yourself, dat meer, mede door het toetsenwerk, richting vrije jazz schuift. Ook de titeltrack is een toptrack. Zo lekker vreemd, die rare gitaarpartij, en onvoorspelbaar in ritmes opgebouwd, met een geweldige zanglijn die alle vreemdigheid prachtig aan elkaar verbindt.

Het album sluit flink stevig en dwars af met eerst Cinnamon Temple en White Rabbit, de legendarische track van Jefferson Airplane in een volledig ander en onnavolgbaar formaat gegoten, die eigenlijk een verlengstuk van Cinnamon Temple lijkt. Heel eerlijk weet ik nog niet precies wat ik met deze energy outbursts moet. Of ik ze nu echt goed en opwindend vindt.

Zoals elk Haitus Kayote album heeft ook Love Heart Cheat Code, opvolger van het in 2021 verschenen Mood Vialant, flink wat draaibeurten nodig voordat de songs op hun plek vallen. De liveoptredens die de band dit najaar zullen geven zullen daar zeker aan meehelpen. Weinig bands die live zo energiek, uitdagend en verslavend zijn. Wederom is Love Heart Cheat Code een groeier. 1. Dreamboat
 2. Telescope
 3. Make Friends
 4. BMO is Beautiful (& Niki Yang)
 5. Everything's Beautiful
 6. Dimitri
 7. Longcat
 8. How To Meet Yourself
 9. Love Heart Cheat Code
 10. Cinnamon Temple
 11. White Rabbit