×

Recensie

Pop

16 november 2019

Het Zesde Metaal

Skepsels

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Unday

Skepsels Het Zesde Metaal Pop 3.5 Het Zesde Metaal – Skepsels Written in Music https://writteninmusic.com

Dialectpop wordt landelijk nog steeds met recht toe recht aan boerenrock of veredelde nietszeggende carnavalsmuziek geassocieerd. Dit etiket met beperkte houdbaarheidsgarantie drukt een stempel op hardwerkende bands, die met trots hun afkomst niet verloochenen en zich voor brede maatschappelijke acceptatie inzetten. Dit verschijnsel wordt bij het uit het Belgische Wevelgem afkomstige Het Zesde Metaal wel omarmt. Ondanks dat leden veelal vanuit Antwerpen hun werkzaamheden inplannen, blijven ze trouw aan hun roots. De regiopop ligt niet eens zo ver van de Limburgse moerstaal verwijderd die in het grensgebied gesproken wordt. Hiervoor verantwoordelijk is Wannes Cappelle, een uitmuntend verhalenverteller die dat weemoedsgevoel een plek geeft. Zijn gedragen voordracht ligt echter wel dicht bij de Limburgse regiopop. Het verbeeldende landleven wordt door de zingende tekstschrijver schetsend gememoreerd. Nog steeds overheersen de prachtige vertellingen die door de sfeervolle begeleiding een mooi uniek landschapsomlijsting krijgen. Die dorpse beleving hoor je overtuigend in de Stempel plattelandsvertelling terug.

Hier is vooral Tom Pintjes in de Nederlandse clubpodiums een veel geziene gast. Hij vervulde een belangrijke aangeversrol naast Stef Kamil Carlens ten tijden van Moondog Jr en Zita Swoon. Het speelgenot breidt zich in de begeleidingsband van kleinkunstzangeres Roosbeef uit. Daar introduceerde hij Wannes Cappelle en drummer Tim van Oosten aan het publiek, die ook weer van de partij zijn bij het nieuwe hoofdstuk Skepsel, ondertussen alweer de vijfde Het Zesde Metaal plaat. Skepsel moet het niet van moeilijkdoenerij hebben, maar juist meer van beeldende omlijsting. De troostende stem van de zanger biedt in openingssong Kom Bie Mie geborgenheid aan bij slachtoffers van verscheurende zielenpijn en hartzeer. En dan kom je al snel bij de kern van de plaat. Skepsel is gericht aan die personen die verstrengeld in de nachtfase van het leven zijn geraakt. Veel duisternis en onzekerheden over juiste stappen zetten welke tot een zorgeloos bestaan leiden. Om een lichtpuntje te ervaren moet je het eerst laten doven, om in het donker het opnieuw te laten ontbranden.

Het is het eeuwigdurende gevecht tegen de ouderdom, het verleden niet los laten, en in verkeerde keuzes en fouten blijven hangen. De zanger worstelt hiermee op het keerpunt van het leven; het magische getal 40. Voor velen het middelpunt van het menselijke bestaan, waarbij de balans wordt opgemaakt. Een crisisleeftijd, waarin de stabiliteit zich settelt. De vakmensen die achter hem staan voegen er aangename opbeurende kleuren aan toe, waardoor het niet in een uitzichtloze cirkel van grijze zwaarmoedigheid dreigt te vervallen. Ze ondergaan gezamenlijk het proces om er herleven uit te komen. Voor ieder die aan zijn handelen twijfelt is het een aanrader om zich hier samen met Wannes Cappelle doorheen te slaan. En die taalbarrière? Daar lees je wel in het alles verduidelijkende tekstboekje wel overheen. 1. Kom Bie Mie
 2. Andere Mens
 3. Houd Mie Dichte
 4. Stempel
 5. Da Besta Nie
 6. Tid van Ton
 7. A Je Mie Mist
 8. Reden Genoeg
 9. Jèn
 10. Slaven van het Leven
 11. De Onvolledigen
 12. Intro
 13. Ouder Komen