Recensie

10 december 2016

Het Motief

Voor De Wind

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Voor De Wind Het Motief Pop 3 Het Motief – Voor De Wind Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuut van de band Het Motief is afwisselend in muziekstijl. De band danst zich aan de hand van de cello van Jostijn Ligtvoet en de gitaren van Jesse van den Elsen en  Joost Borgonjen door een waaier aan stijlen. Van kleinkunst en singer-songwriter liedjes als de openingstrack naar rock ‘n roll en de meer exotische klanken in Vitalis en de fraaie mix van uptempo pop en bijna klassiek in Wind en de jazzy feel van Hooi. Er wordt zorgvuldig gemusiceerd en in de productie is er een mooie balans waarin de verschillende instrumenten alle tot hun recht komen. Of dat nu gaat om de al eerder genoemde instrumenten of de (contra-)bas, piano, orgel en accordeon, drums en percussie: in het klankbeeld komen ze alle tot hun recht. Het Motief is echter niet alleen een consortium van getalenteerde muzikanten. Er wordt ook gezongen.

Waar dit album voor Jesse van den Elsen de derde langspeler is, is dit het debuut voor Jozan van Balkom. Ze werkte al eerder samen met Jesse van den Elsen bij optredens en laat haar stem nu ook op op een langspeler sprankelen. Met haar warme stem en vooral haar timbre doet zij onwillekeurig aan Lenny Kuhr denken. Je kunt je afvragen of die gelijkenis zo nadrukkelijk naar voren was gekomen als de muziek Engelstalig was geweest, maar in de “lalala’s” in Hooi, toch een universele klank, illustreren die overeenkomst nog het meest. Vanzelfsprekend is de vergelijking niet in het nadeel van de jonge Brabantse. Overgave, bezieling, dat is wat in haar stem terug te horen is in de uiteenlopende liedjes op Voor De Wind. De liedjes lijken op het eerste gehoor lichtvoetig en net zo sprankelend als de stem van Jozan. Maar er schuilt een zekere donkerte in liedjes als Steen en Ik Zit Hier. De teksten en de zang geven aan dat er spanning is, maar de exacte bron wordt niet per se benoemd. Een zin als “Boterhammen stik maar in je worst” is daarbij een grappige vondst waarmee de donkerte tegelijk wordt gerelativeerd. Met Aapnootmies wordt die ogenschijnlijke losheid in tekst gedeeld, maar er lijkt, ook hier, meer aan de hand.

Voor nu het idee ontstaat dat Jozan de enige zang op het album biedt. Niets is minder waar. Jesse van den Elsen deelt met haar de vocalen. Het contrast tussen de stemmen past goed bij de muziek. De stem van Jesse is donkerder dan die van Jozan en in de productie wordt er goed gebruik gemaakt van de verschillende klankkleuren. Neem het eerste nummer van het album en hoe de cello mooi aansluit op de samenzang van de twee. Het donker van de stem van Jesse krijgt een nadruk door de cello en het speelse ritme van het nummer laat de stem van Jozan meer naar voren komen. Een mooie vondst. Ook in Broeders waar de gitaren als een machete de weg door een oerwoud lijken open te kappen voor de stemmen van Jesse en Jozan, is de samenzang zo optimaal mogelijk tot zijn recht gebracht.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat eerste beluistering vraagtekens met zich meebracht bij de uitroeptekens die Het Motief zelf, conform de bijgeleverde biografie, met Voor De Wind wilde zetten op de kaart van de poëtische Nederpop. De ogenschijnlijke lichtheid van de teksten van de liedjes bracht die vraagtekens in beeld. Nadere beluistering bracht echter het donker te midden van het licht naar voren, spanningsopbouw van de muziek, afwisseling in stijlen en vooral de bevlogenheid van Jesse, Jozan en het overduidelijke spelplezier. Vraagtekens die resteren, zijn de vraagtekens naar de teksten en waar ze voor staan. Misschien is een hele reeks uitroeptekens op de kaart van de poëtische Nederpop wat veel voor een debuut, maar het is de band van harte gegund dat het ze voor de wind gaat! En dat schrijf ik graag met een uitroepteken. Luistertip voor liefhebbers van het Nederlandstalige kleinkunstlied. 1. Niet Hier
 2. Broeders
 3. Steen
 4. Ik Zit Hier
 5. Vitalis
 6. Bericht Aan Lotje
 7. Wind
 8. Zes Weken
 9. Hooi
 10. Naar Huis
 11. Speer