×

Recensie

Jazz

23 november 2017

Hermeto Pascoal & Grupo Vice Versa

Viajando Com O Som

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Viajando Com O Som Hermeto Pascoal Hermeto Pascoal & Grupo Vice Versa Jazz 4.5 Hermeto Pascoal & Grupo Vice Versa – Viajando Com O Som Written in Music https://writteninmusic.com

De Braziliaanse componist/muzikant Hermeto Pacoal is een voor het grote publiek onbekende naam gebleven terwijl zijn invloed binnen de muziek niet te onderschatten is. In de late jaren zeventig roemde jazzgrootmeester Miles Davis Pacoal met de woorden ‘the most impressive musician in the world’.

Onder de onder de nieuwe titel Hermeto Pascoal & Grupo Vice Versa – Viajando Com O Som (the lost ’76 Vice Versa Studio Sessions) is zijn meest vermaarde album nu opnieuw uitgebracht. Volledig opgepoetst en niet eerder in een zo sprankelend klinkende versie.

Hermeto, die bekend stond als ‘O Bruxo’ (the Wizard), nam het album met een geweldige groep muzikanten in twee dagen op in Rogério Duprat’s Vice Versa Studios in São Paulo. Het album kent maar vier composities, maar dat zijn dan wel lange improvisatievolle stukken die freejazz combineren met de vrije Braziliaanse muziek en jazzgeest. Met Naast Pascoal Zé Eduardo Nazario op drums, Zeca Assumpção op bas, Lelo Nazario op elektrische piano, Mauro Senise, Raul Mascarenhas en Nivaldo Ornelas op sax, Toninho Hortap gitaar en Aleuda Chav op zang.

Het album werd opgenomen in een meer experimentele periode in Hermeto’s carrière en het laat een band horen met indrukwekkende kwaliteiten die onder Hermeto’s leiding en zijn revolutionaire visie tot duizelingwekkende hoogten komt en een onwaarachtig grote invloed had op de muziek die na hen zou komen. De composities klinken zo rijk als door Braziliaanse invloeden en psychedelica doortrokken jazz maar kan klinken en laten je in een heerlijke verbijstering achter.

Viajando Com O Som is een album om in zijn geheel tot je te nemen. Een jazzmeesterwerk uit de rijke Braziliaanse school verdient niet minder. Fantastische heruitgave.  1. Dança Do Pajé
  2. Mavumvavumpefoco
  3. Natal [Tema Das Flutas]
  4. Casinha Pequenina