×

Recensie

Pop

09 oktober 2012

Herbert Grönemeyer

I Walk

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Grönland, Munich Records

I Walk Herbert Grönemeyer Pop 2.5 Herbert Grönemeyer – I Walk Written in Music https://writteninmusic.com

Toen Herbert Grönemeyer in 1985 zijn eerste bekendheid als platenartiest buiten Duitsland kreeg, was hij ‘thuis’ al een naam. In 1981 speelt hij een belangrijke rol in het Tweede Wereldoorlog-epos Das Boot, dat internationaal de handen van critici en publiek op elkaar krijgt. Toch houdt Grönemeyer het voor de camera’s al snel voor gezien en in 1984 keert hij terug bij zijn eerste liefde, de muziek. Het album dat in dat jaar verschijn, 4630 Bochum, wordt het op twee na best verkopende album ooit in de Duitse muziekgeschiedenis. Pas in 2002 wordt dat record verbroken. Opnieuw door Gröenmeyer overigens, nu met het album Mensch, dat inmiddels meer dan 3 miljoen keer is verkocht.

Zou het, tegen die achtergrond, nu werkelijk de wens van deze 56-jarige zanger-songschrijver zijn om alsnog door te breken in het niet-Duitssprekende deel van de wereld?
Feit is dat Herbert Grönemeyer (Göttingen, 1956) al twee keer eerder in zijn carrière Engelstalig werk uitbracht. In 1991 verscheen Luxus, de eerste poging. Vier jaar later, in 1995 was Herbert Grönemeyer  de allereerste Duitse artiest met een Unplugged-sessie bij MTV, gevolgd door een vertaling van zijn nummer Chaos.

Nu ligt er voor het eerst een volledig Engelstalig album van ‘Herbie’, zoals de zanger-acteur in zijn thuisland liefkozend wordt genoemd. Op I walk staan tien vertalingen van songs die Grönemeyer in zijn ruim dertigjarige carrière opnam en twee nieuwe songs. Mensch staat twee keer op de plaat, één keer door Herbert solo, één keer in duet met Bono.

Grönemeyer zelf zegt dat hij de stap naar het schrijven in het Engels ziet als een nieuwe manier om zichzelf uit te dagen. Dat is op zich te prijzen, maar wellicht was het toch slim geweest om dit met uitsluitend nieuw materiaal te doen. Nu vraagt de artiest er om dat oud en nieuw met elkaar worden vergelijken. En laten we eerlijk zijn: de Engelse hertaling valt nergens beter uit dan het Duitse origineel. Neem Airplanes In My Head, dat in 1985 als Flugzeuge Im Bauch voor zijn Nederlandse doorbraak zorgde:

‘Gib min mein Herz zurück / Bevor es auseinanderbricht / Je eher du gehst / Um so leichter wird’s für mich’

Alleen al in de eerste strofe van dit refrein struikelt Grönemeyer over het metrum:

‘Give me back my heart / It’s breaking more everyday / Give me back my heart / It’s taking my life away / The minute you walk out the door / Is the minute I pick myself up of the floor’

‘Give me back my heart’, dat lóópt gewoon niet op deze melodie, en is niet bij benadering zo mooi als dat prachtig meeslepende ‘Gib mir mein Herz zurück’.

Om het even bij dit nummer te houden: muzikaal gaat Grönemeyer overigens wel zeer smaakvol met zijn ‘voorlopige erfenis’ om. De synthesizers uit de jaren tachtig-arrangementen zijn vervangen door sobere bas-gitaar-drumpartijen, waarbij de keyboards een hooguit ondersteunende rol hebben gekregen.

Helemaal over één nacht ijs is Grönemeyer niet gegaan wat zijn Engelse avontuur betreft. Nadat hij in 1999 in een week tijd zijn vrouw en zijn broer verloor aan kanker, besloot hij ‘even’ naar Engeland te gaan om bij te tanken. Dat werd uiteindelijk een verblijf in Londen van meer dan tien jaar. En toch: als je de plaat opzet, hoor je een Duitser zingen, pas in tweede instantie hoor je dat hij Engels zingt.

Komt dat doordat de songs oorspronkelijk zijn geschreven in en vanuit de Duitse cultuur, waarbij het onvoldoende is om daar het sausje van een andere taal overheen te leggen? Waarschijnlijk niet, want in de twee tracks waarin wordt meegezongen door Britse vocalisten (Antony Hagerty van Antony & the Johnsons en Bono) horen we wel een geloofwaardig Engelstalig nummer, althans op de momenten dat de gastzanger in zijn eentje zingt.

Puur muzikaal kun je dus zeggen dat Grönemeyer Bono omver zingt in Mensch. Dat zou positief zijn, als zijn krachtige vocalen niet met zo’n vet Duits accent uit de speakers kwamen. 1. Mensch
 2. All That I Need
 3. Will I Ever Learn (feat. Antony Hagerty)
 4. Keep Hurting Me
 5. To The Sea (Feat. James Dean Bradfield on Guitar)
 6. Because of You
 7. Before The Morning
 8. I Walk
 9. Airplanes In My Head
 10. Behind The Glass
 11. Same Old Boys
 12. The Tunnel
 13. Mensch (Feat. Bono)