×

Recensie

Roots

15 juni 2015

Henrik Freischlader – Live 2014 (Night Train To Budapest Farewell

Live 2014 (Night Train To Budapest Farwell Tour)

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Cable Car Records

Live 2014 (Night Train To Budapest Farwell Tour) Henrik Freischlader Roots 4.5 Henrik Freischlader – Live 2014 (Night Train To Budapest Farewell Tour) Written in Music https://writteninmusic.com

Het toerende leven van de Duitse Blues gigant Henrik Freischlader is voorbij. Vorig jaar kondigde hij al aan dat 2014 zijn laatste jaar ‘on the road’ zou zijn en dat hij zich alleen maar zou gaan richten op zijn platenmaatschappij Cable Car en het begeleiden van andere artiesten, het schrijven van nummers en het produceren van albums. Het in 2013 verschenen studio album Night Train To Budapest blijkt dus het laatste wapenfeit te zijn waarop Freischlader onder eigen naam nieuw werk laat horen. Iets wat niemand toen had durven vermoeden.

Nu neemt Freischlader elk concert dat hij geeft op, dus ook de concerten die hij in oktober 2014 gaf tijdens zijn afscheidstour door Duitsland, België, Nederland en Zwitserland. Alleen besloot hij om tijdens dit afscheid zijn vaste recording kompaan Martin Meinschäfer mee te nemen om alles op te nemen en later in zijn Megaphon Tonstudio te mixen en te masteren. De beste 11 opnames van deze 18 concerten zijn nu uitgebracht op het allerlaatste album van Freischlader, met als titel  Live 2014 (Night Train To Budapest Farewell Tour).

Het is een prachtig afscheidsalbum geworden, waarbij je het idee krijgt dat je gewoon lijfelijk aanwezig bent bij de opnames. Degene die wel eens bij een concert van de ietwat introverte Freischlader zijn geweest zullen het gelijk voor zich zien hoe hij na een stukje zang weg draait naar zijn band en zijn gitaar laat spreken. Maar ook zijn band is weer van uitzonderlijke kwaliteit. De ritme sectie, bestaande uit bassist Theofilos Fotiadis en de voor deze tour ingehuurde drummer Dirk Senegotta leggen een dusdanig degelijk en rete strak fundament dat Freischlader kan excelleren. Maar ook te kwaliteiten van toetsenist Moritz Fuhrhop mogen niet onder stoelen of banken gestoken worden. Zijn Doors-achtige jazzy solo in Too Cool For Me als voorbeeld nemend is het te hopen dat hij snel weer in een of andere band te bewonderen is op de Nederlandse podia.

Maar de hoofdpersoon is en blijft natuurlijk Henrik Freischlader. Zijn fenomenale gitaarspel blijft boeien van het begin tot het eind. Of het nu heel klein gespeeld is, zoals in Guitar Intro, of dat hij zijn gitaar laat loeien, zoals in bv in het in Zoetermeer opgenomen Gimme All You Got, het grijpt je bij de strot en laat je niet meer los. Het blijft dan ook, voor de Freischlader fans, jammer dat hij deze keus heeft gemaakt. Gelukkig is hij een zeer begenadigd songwriter en producer dus zullen we nog regelmatig werk van hem te horen krijgen via zijn platenmaatschappij Cable Car. Het zullen alleen wel andere artiesten zijn die het vertolken.

Tracklisting   Live 2014 (Night Train To Budapest Farewell Tour):

 1. A Better Man
 2. Too Cool For Me
 3. Disapointed Women
 4. Keep Playin’
 5. Everything Is Gone
 6. Point Of View
 7. Gimme All You Got
 8. She Ain’t Got The Blues
 9. Guitar Intro
 10. Desert Love


 1. A Better Man (Live)
 2. Too Cool for Me (Live)
 3. Disappointed Women (Live)
 4. Keep Playin' (Live)
 5. Everything Is Gone (Live)
 6. Point of View (Live)
 7. Gimme All You Got (Live)
 8. She Ain't Got the Blues (Live)
 9. Guitar Intro (Live)
 10. Desert Love (Live)