×

Recensie

Alternative

18 maart 2019

Helgi Jonsson

Intelligentle

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: BMG Rights

Intelligentle Helgi Jonsson Alternative 4 Helgi Jonsson – Intelligentle Written in Music https://writteninmusic.com

De IJslandse Helgi Jonsson staat als een verweerd standbeeld op de voorkant van zijn vijfde album Intelligentle. Zijn ijle, soms sentimentele zang en zuivere, verfijnde muziek hebben inderdaad vaak iets plechtstatigs, tijdloos en doorleefd. De single en albumopener Lofa mér was wat dat betreft al een mooi voobeeld.

‘My music is all about checking the light’, zei Jonsson ooit. Zijn songs hebben ook zeker schilderachtige kwaliteiten. Het zijn rustgevende miniatuurtjes. Hoewel Jonssons’ soms wat melodramatische zang doet denken aan die van Thom Yorke en Ásgeir is zijn muziek zeker onderscheidend en al met al een bijzondere mix van folk, elektronica, indie, jazz, en klassiek. Niet voor niets mocht hij al samenwerken met Damien Rice, Glen Hansard en Sigur Rós.

Jonsson verrijkt zijn akoestische sferen fijn met tuba en trombone op Crossoads en legt subtiele, smakelijk wiegende beats neer op de titeltrack, een song die hij brengt met schrille zang, en fijne gitaarlijntjes. Het zijn bepaald niet de enige keren dat Jonsson kan wijzen op een bijzonder mooi geluid. Neem Other Than You, een atmosferisch staaltje technopop met sfeerverhogende, minimalistische pianoklanken.

Soms klinkt Jonsson even iets ‘voller’. Run Wild, een wat onheilspellende song met banjo, kent een stevigere basis en zorgt wat dat betreft voor variatie. Ook Lyfta pakt iets meer uit: tegenover strijkers en piano wordt hier en daar een kleine batterij elektronica uitgerold. Het pakt goed uit. De single Hundred Miles is meerstemmig en aangrijpend: ‘Every day every mile is longer’, zingt Jonsson die dit nummer ook al eens opnam met een groot koor. Begrijpelijk.

Het afsluitende, akoestische Afterthought is vocaal gezien een van de fijnere tracks omdat Jonsson hier net even ingetogener zingt: ‘There came a man in black / He cut my precious world in half / And me in three’. Hier weet Jonsson wederom in het hart te treffen, iets wat hij op dit gekunsteld getitelde maar muzikaal fijnzinnige en schilderachtige vijfde album regelmatig doet. 1. Lofa Mer
 2. Other Than You
 3. Intelligentle
 4. Crossroads
 5. Hundred Miles
 6. Woven
 7. Brudkaupslag
 8. Trouble Is
 9. Run Wild
 10. Lyfta
 11. Eldvatn
 12. Afterthought