×

Recensie

Roots

15 januari 2019

Helen Rose

Trouble Holding Back

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Monkey Room Music

Trouble Holding Back Helen Rose Roots 4 Helen Rose – Trouble Holding Back Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim twee jaar heeft het geduurd voor ze haar debuut kon afwerken, Helen Rose verblijft in haar door een oom gehuurde loft in New York maar in  de gevarieerde soundtrack hoor je vooral invloeden uit New Orleans  en Nashville  terwijl authentieke country in meer rock-en soulgetint werk nooit ver weg is.

Het recht uit de Texaanse roadhouses afkomstige Love and Whiskey leunt achteloos op rockende riffs, de onderkoelde zang wisselt Rose  af met eigenhandig gedebiteerde rauwe saxscheuten in deze opener van Tammy Rogers en Marvin Etzioni. Etzioni was met uitzondering van het van Steve Earle geadopteerde The Mountain in zowat alle tracks als co-auteur betrokkenen en tekent voor de productie. John Coltrane On The Jukebox vermeldt Don Heffington, die samen met Etzioni de ritmesectie van Lone Justice vormde, als auteur. In deze drassige ritmische slijper die verder bouwt op John Coltrane Stereo Blues  van Dream Syndicate kan Rose zich even uitleven in een door de legendarische saxman geïnspireerde solo.

De vertrouwde traditional uit de Mississippi Delta When The Levee Breaks krijgt hier een respetvolle recyclage met authentiek klinkende preachin’ gospel op snerpende slidelijnen. Met een zwoel ademende saxpartij van Mississippi Moon blijven we nog even in de drassige bayou’s.

Rose’s eigen werk lijkt eveneens uit het Diepe Zuiden afkomstig een rustig opgebouwd A Dangetous Tender Man met een messcherpe snarensolo, de strijkers arrangementen  lijken van het Memphis genie Isaac Hayes afkomstig. Het markantste moment  blijft voor mij Flatlands  Of North Dakota lijkt thematisch de vrouwelijke pendant van The Temptations’ Papa Was A Rolling Stone en is wat opbouw en sfeer betreft onmiskenbaar schatplichtig aan Ode To Billie Joe, toegeschreven aan Bobbie Gentry, toevallig twee van mijn persoonlijke all-time favorieten. Daarbij is de muzikale ondersteuning van klassenbakken als bassist Sheldon Gomberg, pedalsteelman Eric Heywood en de legendarische R&B drummer James Gadson  evenmin te onderschatten.

Het enkel met instrumentale hulp van Etzioni tot stand gekomen Love On Arrival, een naakte bluessong die met een laatste saxstoot wordt afgesloten, laat de luisteraar evenmin onberoerd achter. Fraai debuut van de naamgenote van de Canadese countryfee Whitney, van deze veelzijdige en getalenteerde jongedame verwachten we niet minder dan een magistrale opvolger.  1. Love & Whiskey
  2. Flatlands Of North Dakota
  3. When The Levee Breaks
  4. John Coltrane On The Jukebox
  5. Mississippi Moon
  6. A Dangerous Tender Man
  7. Trouble Holdin' Back
  8. Oh, Glory Be
  9. The Mountain
  10. Love On Arrival