×

Recensie

Rock

24 januari 2019

Hedvig Mollestad Trio

Smells Funny

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rune Grammofon

Smells Funny Hedvig Mollestad Hedvig Mollestad Trio Rock 4.5 Hedvig Mollestad Trio – Smells Funny Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een heerlijke band is het Noorse Hedvig Mollestrad Trio en wat een buitensporig getalenteerde gitariste is Mollestad zelf toch. Het overweldigende Smells Funny bewijst dat ten volle.

Dat Mollestad met haar trio de heavy rock aanbid was al eerder duidelijk, eiegenlijk al vanaf hun debuut Shoot! (2011), maar op Smells Funny gaat dat op de overtreffende trap. Het album klinkt zo overweldigend en zo moddervet dat je soms helemaal vergeet dat de basis van hun muziek vanuit de free jazz, prog en psychedelica is volgroeid.

Natuurlijk wisten we van hun vorige vier albums en hun immer imposante live optredens al dat het Hedvig Hollestad ergens eens een groter publiek zou gaan moeten gaan krijgen. Laat Smells Funny dan dat album zijn. Want niet alleen Hollestad is in grootse vorm ook haar mede muzikanten Ellen Brekken (bas) en Ivar Loe Bjørnstad (drums) zijn weer frontaal in het geluid te horen.

Brekken en Bjørnstad zijn een super strak ritmetandem en ze grooven ook nog eens als de beste. Mollestad kan met hen achter zich het allerbeste uit haar gitaarspel halen. En dat doet ze dan ook naar hartenlust. Tjonge, wat kan zij een heerlijk dikke solo neerzetten zeg. Van verstild en atmosferisch naar bijzonder heftig en prominent in je gezicht tot gierend uit de bocht. Soms aanleunend tegen dat heerlijk dominante jaren 70 rockgeluid dan weer meer richting jazz of blues. Immer geweldig. Luister eens naar die waanzinnige afsluittrack Lucidness en je begrijpt helemaal wat ik hier schrijf.

Mollestad put uit alle denkbare genres die gitaren prominent hebben en haar spel is zo divers en rijk als je maar kunt krijgen. En ze speelt zowel bezield als dominant. Echt elke compositie (echt songs kun je het eigenlijk niet noemen omdat er geen zang te horen is en alles om het gitaarspel van Mollestad draait) raakt vol in de kern en heeft een opzwependheid die grenst aan het onmogelijke.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat dit trio, met ondertussen alweer 5 albums op zak, niet wat bekender is. Ik blijf het maar zeggen. Het geweldige riff en soleerwerk van Mollestad is ongepolijst en puur en die ritmetandem is al net zo niet te versmaden. Smells Funny verdient het grotere podium voor Hedvig Mollestad Trio. Maar ja, dat zeggen wij bij elk nieuw album wat er van hen uitkomt.

Foto: Julia-Marie Naglestad  1. Beastie, Beastie
  2. First Thing To Pop Is The Eye
  3. Jurasek
  4. Sugar Rush Mountain
  5. Bewitched, Dwarfed And Defeathered
  6. Lucidness