Recensie

29 september 2015

HeCTA

The Diet

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: City Slang

The Diet HeCTA Electronic 3.5 HeCTA – The Diet Written in Music https://writteninmusic.com

Sampling is killing the comedy industry’, staat te lezen achter op de cd-versie van The Diet, een album van HeCTA. Ze hebben een aardig gevoel voor humor, de drie mannen die onderdeel uitmaken van het nogal vaak van samenstelling wisselende collectief Lambchop, uit Nashville Tennessee. Vast bandlid en zanger/gitarist Kurt Wagner is uiteraard van de partij, evenals Scott Martin en Ryan Norris.

Het extreem eclectische Lambchop, dat een genre als postrock net zo makkelijk op plaat zet als bijvoorbeeld soul, is er nu in geslaagd op smaakvolle wijze elektronische muziek te vermengen met stand-upcomedy. Vandaar ook eerdergenoemde grap. ‘Suck it up, hippies. This music is our attempt to extend the boundaries of our expression and have some fun’, melden de heren.

Grote inspiratiebron voor The Diet vormt het boek  Love Saves the Day; A history of American Dance Music Culture 1970-1979 van Tim Lawrence. Toen Kurt Wagner dat las, ontdekte hij duidelijke parallellen tussen de dancecultuur in dat tijdperk en de indie rock/punkcultuur en die van de experimentele muziekcultuur.

The Diet is een bijzonder serieuze poging van Wagner om zich te mengen in de elektronische muziekwereld. Een geslaagde poging dus, al komt niet elke song even sterk uit de verf.

Er zijn talloze (verborgen) verwijzingen naar andere elektronische artiesten. Zo wordt in Give Us Your Names overduidelijk geknipoogd naar Moby’s Porcelain en schurkt Prettyghetto behoorlijk aan tegen Underworlds Born Slippy. Al dan niet bewust tot stand gekomen pastiches. Hoewel het vermoeden dat er een gedachte achter zit groot is. ‘Have some fun’, weet u nog?

Wagner is zich er deksels goed van bewust dat The Diet net zo veel beschimpt als gewaardeerd zal worden door degenen die de plaat een luisterbeurt gunnen.  Dat deert ‘m niet. Hij houdt al van degenen die de plaat überhaupt een kans geven. Nou, zij die dat doen en het album meerdere keren afspelen, komen geenszins van een koude kermis thuis.

Songs als Till Someone Gets Hurt en Sympathy For The Auto Industry (hahaha) zijn zelfs behoorlijk onweerstaanbaar en leiden onherroepelijk richting de dansvloer.

You should’nt have to change a thing, except your mind’, zingt Wagner in laatstgenoemde track. Zo is het maar net.  1. Till Someone Gets Hurt
  2. Sympathy For The Auto Industry
  3. Prettyghetto
  4. Like You're Worth It
  5. The Concept
  6. Change Is In Our Pocket
  7. We Are Glistening
  8. Give Us Your Names
  9. We Bitched We Bovvered And We Buildered