×

Recensie

Alternative

05 september 2019

Heather Nova

Pearl

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Saltwater

Pearl Heather Nova Alternative 4 Heather Nova – Pearl Written in Music https://writteninmusic.com

De cirkel is rond, zo lijkt het. Was de titel van haar tweede album in 1994, Oyster, nu is er Pearl. Waar Oyster destijds geproduceerd was door Youth, geldt dat ook voor Pearl. Het was niet de bedoeling exact 25 jaar na Oyster opnieuw een album uit te brengen in deze constellatie. Heather had vooral het idee enkele nummers door Youth te laten produceren. Toen hij haar demo ontving, was hij zeer enthousiast over wat hij hoorde: Heather kwetsbaar maar vanuit een sterke achtergrond. Hij wilde graag alle nummers produceren. En zo geschiedde.

Er gebeurde meer waardoor de cirkel rond kwam. Op Oyster stond het ongelooflijk mooie Island dat Heather schreef. Dat was een nummer dat ze schreef naar aanleiding van misbruik dat haar was overkomen. Degene die haar misbruikt had, was vorig jaar stervende. Heather liet hem daarop weten dat ze hem vergaf, voor de eerste keer na al die tijd. Voor de man aanleiding om haar een brief te schrijven waarin hij uitdrukkelijk zijn spijt betuigde; voor het misbruik zelf en wat daar door de jaren heen uit voortvloeide. Voor Heather een soort van afsluiting dat voor haar de inspiratie vormde voor het nummer Over The Fields.

Pearl is een album geworden dat zeer fraai de rijping van Heather Nova laat horen: dat doet het album zeer nadrukkelijk tekstueel. Na een scheiding, een periode van alleen in het leven staan en het uiteindelijk hervinden van liefde, is de weerslag daarvan op dit album te vinden. Hoewel The Way It Feels zeker geen slecht album was, integendeel, klinkt de bijzondere stem van Heather op dit album inderdaad alsof ze niet alleen de liefde hervonden heeft, maar of er ook meer gretigheid in haar zit, meer zin in het leven. The Wounds We Bled is een nummer over haar scheiding, mooi beschouwend. “I am better for the wounds we bled”, zingt ze. Geen verbittering daarin, meer het opmaken van de balans tussen twee voormalige geliefden. Ja, er klinkt warmte in door.

All The Rivers is al als een frisse douche en laat ook die gitaarsound horen waar het werk van de jonge Heather zich door liet kenmerken. Ze is terug, zo voelt het! Haar band met de natuur is er ook nog steeds. Het mooie Rewild Me is daarvan het overtuigende bewijs. Je hoort de ervaring die ze met zich meedraagt, tegelijk is het nog steeds haar imponerende stem die dit nummer bij je tot op het bot laat binnen komen. Weer die gitaar die je weet te pakken. Licht mystiek en dan die engelachtige stem. Heerlijk zoals haar stem de lead is naar de gitaarsolo die je heerlijk laat wegdromen. Herleven de tijden van Oyster? Het antwoord daarop is nee. Heather Nova is gerijpt. Haar muziek is gerijpt. En dat hoor je op dit album. Zo sterk heeft Heather lang niet geklonken. Maar het is niet de Heather van 25 jaar geleden, het is de Heather van nu. Terug naar Oyster hoeft niet, het is meer dan immens genieten van deze Pearl. 1. The Wounds We Bled
 2. All The Rivers
 3. Rewild Me
 4. Some Things Just Come Undone
 5. After All This Time
 6. Over The Fields
 7. Just Kids
 8. Don't Worry What The Experts Say
 9. See Yourself
 10. Vincent
 11. Your Words