×

Recensie

Roots

20 juli 2013

Heather Myles

Live On TruCountry

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Freeworld, Floating World

Live On TruCountry Heather Myles Roots 2.5 Heather Myles – Live On TruCountry Written in Music https://writteninmusic.com

Kijk naar de cd-hoes, what you see is what you get. Heather Myles maakt country. Sterker, Heather Myles is country. En dan zonder hippe invloeden van folk of zo, ze is 100% country. Denk maar eens aan de muziek van zangeressen als Tammy Wynette en Loretta Lynn. Hoewel de muziek van Myles dan wel in het subgenre Bakersville sound wordt geplaatst (en niet in die van de Nashville sound). Niet raar, want de zangeres komt ook uit Californië (waar de stad Bakersville ligt). Voor mensen die van country houden is dit vast allemaal oud nieuws, want in de countrywereld is Heather Myles inmiddels al jaren een gevestigde naam. Toch zal voor veel andere lezers deze duiding wel nodig zijn.

Haar bekendheid heeft ze deels te danken aan haar eigen tv-show, met de naam Tru Country. Hierin treedt ze niet alleen zelf op, ze introduceert er ook nieuwe talenten. De beste optredens van 4 seizoenen zijn nu gebundeld op deze schijf. Of beter, schijven want niet alleen koop je een cd, er zit ook een dvd bij. Daarop zijn dezelfde 23 nummers te vinden als op de cd, nu alleen met beeld. Typische countrybeelden, inclusief dansend publiek (zie ook de YouTube video hieronder). Beelden die veel mensen in ons land waarschijnlijk oubollig zullen vinden. Toch past het natuurlijk wel bij de muziek.

De nummers hebben helaas een vrij grote mate van voorspelbaarheid. Dat geldt voor de muziek én voor de teksten. Denk alleen maar aan titels als I Need A Shoulder To Cry On en When Did You Stop Lovin Me. In combinatie met haar kenmerkende stem (die rauw is, wat laag is, verder kan ze goed knauwen en niet te vergeten, ze heeft een klassieke countrysnik) maakt dat het soms wel verleidelijk om de skip-knop in te drukken.

Je moet niet vernieuwen om het vernieuwen, toch is de meerderheid op deze cd te veel ‘been there, done that, bought the T-shirt’ om nog te boeien. Zeker, het album kent een aantal best aardige nummers, zoals Big Cars en True Love. Toch zijn dat er onder de streep te weinig voor een positieve waardering. Voor de echte liefhebber van countrymuziek is Live On TruCountry best aardig, toch zal Heather Myles met deze cd weinig nieuwe fans krijgen. 1. I Need A Shoulder To Cry On
 2. One Man Women Again
 3. Big Cars
 4. This Time I Know We’re Gonna Make It
 5. Sweet Talk Good Lies
 6. Nashvilles Gone Hollywood
 7. Mama’s A Star
 8. Right Or Wrong
 9. Playing Every HonkyTonk
 10. Broken Heart For Sale
 11. Walk On By
 12. Begging To You
 13. Vaya Con Dios
 14. When Did You Stop Lovin’ Me
 15. There Stands A Glass
 16. That’s Why I’m Walking
 17. Broke & Broken Hearted
 18. Pretty Poison
 19. Crazy Arms
 20. I'm Gonna Have Love
 21. Who Did You Call Darlin’
 22. True Love
 23. Kiss An Angel Good Mornin’