Haty Haty
High As The Sun
Haty Haty, wat mag dat dan wel niet zijn? Haty, Haty is de samenwerking die David Douglas, clipmaker, mixer, producer en muzikant, aan is gegaan met Blaudzun, singer-songwriter. De twee zijn al geruime tijd bevriend en na het opnemen van White Heat Blood op het album Moon Observations van David Douglas besloten ze dat het tijd werd om samen meer muziek te maken dan een enkel nummer. Het idee was vooral samen muziek te maken. De samenwerking was echter zo vruchtbaar dat er meerdere nummers tot stand kwamen. Meer over de totstandkoming van het album, is te lezen in het interview dat David Douglas met Written In Music had en dat hier (Museumbezoek als muze voor muziek) is te vinden.
Acht nummers brachten de mannen bij elkaar. Elektronica mag dan sleutelwoord zijn in de klank van het album, tegelijk maakt dat niet dat het album in een hokje is te plaatsen. David Douglas en Blaudzun schreven de muziek zoals deze bij hen opkwam, gebruikten bij het maken van het album authentieke instrumenten (al dan niet gesampled werden voor gebruik op het album), als beats, loops en samples. De nummers zijn organisch tot stand gekomen in de samenwerking tussen de mannen en, als openingsnummer Parakeet klinkt, denk je net zoveel aan dance als aan indie rock of pop. Het zijn juist de samples die maken dat de dansbaarheid en het indie gehalte hand in hand gaan.
Wat het album intrigerend en uitdagend maakt, is de wijze waarop het zich een weg baant tussen dance invloeden, indie rock en pop en, zoals in het stuwende Nazare, ook wel de singer-songwriter invloeden. Dit nummer, waarop Ane Brun meezingt, ademt een sfeer die doet denken aan het laatste studio album (Stay Gold) van Ozark Henry, waar Piet Goddaer een aantal duetten met Amaryllis Uitterlinden opnam. Het is enerzijds een vergelijkbaar geluid, anderzijds de samenzang tussen Ane en Blaudzun die de vergelijking oproept.
Het album telt acht nummer die zich van elkaar onderscheiden in diversiteit. Nummers waarbij melancholie en vrolijkere klanken elkaar afwisselen en over de hele langspeler is duidelijk dat juist ook het in muziek vertalen van de verschillende sferen bijdraagt aan het eindresultaat. Dat hebben David en Blaudzun sterk voor elkaar gekregen. Het is uiteindelijk een album geworden dat, in weerwil van het gebruik van elektronica, juist erg organisch weet te klinken. Daarin zitten overeenkomsten met de wijze waarop Alt J en Yeasayer hun muziek brengen; dansbaarheid en authentieke instrumenten gaan als vanzelfsprekend hand in hand. Net als bij die twee bands lijkt het referentiekader soms de jaren Tachtig van de vorige eeuw.
Bijzonder is dat de twee mannen het album vooral hebben geschreven vanuit wat op dat moment bij hun leefde, inspiratie die zich wilde laten uiten, die vastgelegd wilde worden. En dat beiden vooral een deel van hun inspiratie halen uit het aanschouwen van fraaie en aansprekende kunst in musea. Die inspiratie gecombineerd met de creatieve en experimentele impulsen levert een album op waarvan het erg genieten is. Dans, sfeervolle, soms licht ambient aandoende klanken, hier en daar herinneringen aan good old Krautrock of de meer experimentele klanken van Peter Gabriel, het is een bijzonder divers album geworden. Als de lente voor jou eveneens zijn melancholische kanten mag hebben, is dit een zeer aansprekend album voor het voorjaar; de inspiratie en de levenslust stralen er vanaf, door de soms melancholische klanken heen. Het tweetal gaat samen touren en zal daarbij ook aandacht besteden aan de visuele presentatie. Vooralsnog is de muziek al prachtig en uitdagend genoeg.
Tracklisting High As The Sun:
- Parakeet
- Nazaré (featuring Ane Brun)
- High As The Sun
- Run-Stop-Non-Stop-Belly-Flop
- Tell Me Something
- Uptown Angel
- After All
- Haty