×

Recensie

Roots

25 december 2018

Hat Check Girl

Cold Smoke

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gallway Bay Music

Cold Smoke Hat Check Girl Roots 4 Hat Check Girl – Cold Smoke Written in Music https://writteninmusic.com

Naast regelmatige solo-uitstapjes  bundelen Peter Gallway en Anne Gallup hun talenten in Hat Check Girl. We volgen dit  muzikale echtpaar nu al een tijdje. Vorig jaar werd naast Two Sides To Every Story nog een soloplaat van Gallway uitgebracht. Feels Like Religion was een fraai eerbetoon aan New York City, destijds Galways thuishaven en de betreurde Laura Nyro. Het zevende album van Cold Smoke is niet alleen geografisch wat ruimer georiënteerd. In dertien episodes nemen Gallway en Gallup de luisteraar beurtelings mee in de gezamenlijk tot stand gekomen verhalen over persoonlijke ervaringen of gebeurtenissen in de historische context.

Enola Gay heeft niets te maken met de olijke huppelsong van OMD maar wel met de gelijknamige Amerikaanse bommenwerper die  in 1945 de vernietigende nucleaire lading boven Hiroshima dropte. Het wordt  vanuit het perspectief van een militair in een  ooggetuigenverslag verteld door Gallway in de vertrouwde, sobere maar onveranderlijk beklijvende sfeer. In een folkgetint duet  kruipt Gallway in de huis van een ‘Union soldier’ die de verschrikkingen van het krijgsgevangenkamp in Andersonville tijdens de   Amerikaanse burgeroorlog nauwelijks overleefd. Het door banjo aangestuurde Non’ Easter refereert naar Gallways eigen verleden. In Cold Smoke Road en Highway Of Tears schuilt een meer universele thematiek.

Annie Gallup die naast akoestische gitaar lapsteel en dobro de banjo deelt met Gallway is weerom weergaloos in een soft spoken balladewerk waarbij persoonlijke reflecties aan bod komen. Hard To Know huppelt op  de fiddle van Deidre Wood Becher, de enige gastmuzikant die hier te bespeuren valt. Banjo, dobro geven de toon aan in Thirteen Cents An Hour, een bedrieglijk vrolijk folkdeuntje  dat nadrukkelijk verwijst naar Ierse roots.

Het zijn bovenal de meer intimistische momenten die bijblijven. In Songbird Of Cincinnati vertelt Gallupop haar (fictieve?) levensverhaal. Melodieus golvende, verstilde pedalsteel tonen ondersteunen die melancholische sfeer eveneens in een haast geprevelde Liza Blue, een ontroerende ode aan een betreurde trouwe viervoeter.

In het met jazz getinte, elektrische gitaarakkoorden opgebouwde Letters ontspint zich een boeiend vraag- en antwoordspel tussen het koppel en dat gebeurt opnieuw in de afsluiter Sycamore Lake. Gallup en Gallway bouwden beiden al een indrukwekkend solorepertoire uit, als ze samenkomen in Hat Check Girl komt dat nog overtuigender over. 1. Enola Gay
 2. Hard To Know
 3. Nor’ Easter
 4. Cobalt Blue
 5. Andersonville
 6. Songbird Of Cincinnati
 7. Cold Smoke Road
 8. Thirteen Cents An Hour
 9. Liza Blue
 10. Highway Of Tears
 11. I Broke The Law
 12. Letters
 13. Sycamore Lake