×

Recensie

Electronic

07 september 2020

Harmonious Thelonious

Plong

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Plong Harmonious Thelonious Electronic 4 Harmonious Thelonious – Plong Written in Music https://writteninmusic.com

De veelzijdige cyberpunker Stefan Schwander bewandeld al zo’n vijfentwintig jaar het omvangrijke pad van het elektronische clubcircuit. De onuitputbare mogelijkheden van de techno sound inspireren hem tot het opstarten van Harmonious Thelonious. Deze instrumentale dance sensatie debuteert in 2010 met het lawaaierige Talking, waarna twee jaar later de lichtere toegankelijke ambient trance van Listen volgt.

De toon van het confronterende Santos is veel grimmiger. Een gedurfde ontwikkeling, waarmee hij duidelijk zijn veilige comfortzone verlaat om meer eighties gerichte new wave invloeden en experimentele jaren zeventig Krautrock soundscapes toe te laten. Vervolgens wordt het op een paar uitspattingen na stil rondom het Harmonious Thelonious project van de Düsseldorfse muzikant.

Met Plong slaat de ervaringsdeskundige met een fikse catalogus aan afgeronde projecten verrassend sterk terug. Het is een serieuze voortzetting van het ook al donderhard binnenkomende Santos. De hypnotiserende uitgestrekte geluidsbelevingen hebben plaats gemaakt voor abstracte afgewerkte donkere nachtmerries, die de duistere kant van de muzikant naar de bovengrond stuwen.

Het mag duidelijk zijn dat de roots van de muzikant zich sterk in de ritmische postpunk hoek bevinden, en dat die nostalgische gevoelens aan de basis staan aan zijn nieuwe plaat. Het verlangen naar een parallel wereld met het heden, waar ook de dictatoriale dreiging domineerde en het milieuvraagstuk voor verdeeldheid zorgde. De angst voor het AIDS virus was enigszins vergelijkbaar met de Corona problematiek, waarbij in beide gevallen sprake is van een opgelegde vrijheidsbeperking.

Die langdurige onzekerheid en krankjorume wanhoop overheersen ook op het zwaardere Plong. De onderhuidse dramatiek komt sterk tot uiting in de ronddolende stuiterballen elektronica van het voort dravende Geistertrio Booking, de zuigende tribals in Mumba en het Oosterse Original Member of a Wedding Band, welke als een mistige fata morgana de grensverleggende horizon van Stefan Schwander verbreed. Het abstracte Abu Synth heeft het grote stadsgeluid van de grijze industriële new wave welke zich in de jaren tachtig vooral vanuit het baanbrekende Mute Records label ontplooide.

Vanuit het eindeloos in beweging zijnde Young Kong schakelen we over op de digitale flitsende snelweg van de Krautrock om de new wave als een uitgestapte bijrijder achter zich te laten. Dan is de opzwepende complexiteit van het dynamische Interpretation de Reve, een verademing waarbij Stefan Schwander de melodieën dirigeert tot een dansbaar geheel. De anti reactie op The Roller lijkt even te ontaarden in fantasieloos monotoon gedreun, en het is ook daadwerkelijk zoeken naar punt van de evenwichtigheid.

Met Totentanz laat Harmonious Thelonious horen dat de scheidingslijn tussen Afrikaans georiënteerde ritmische new wave en hypnotiserende clubhouse niet zo gigantisch groot is. Een heerlijke afsluitende trip die best wat langer had mogen duren. Stefan Schwander bewijst op Plong keer op keer dat hij veel meer is dan een beperkte master of ceremony.  1. Original Member of a Wedding Band
  2. Höhlenmenschenmuziek
  3. Geistertrio Booking
  4. Abu Synth
  5. Mumba
  6. Young Kong
  7. Interpretation de Reve
  8. The Roller
  9. Totentanz