×

Recensie

Rock

21 april 2023

Harlem Lake

Volition Live

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Volition Live Harlem Lake Rock 4 Harlem Lake – Volition Live Written in Music https://writteninmusic.com

Op Swing Wespelaar ontplooide deze band zich, als opvolger van de Dave Warmerdam Band, al als gedreven gangmaker voor Walter Trout. En vanaf opener The River met al zijn kolkende en golvende kracht snap je hoe overdonderend het geluid van Harlem Lake kan zijn. Om te beginnen is er de geweldige zang van Janne Timmer, heerlijk rauw en tegelijkertijd subtiliteit biedend wanneer dat aan de orde is. Anders dus dan veel van de huidige zangeressen waarbij je het idee hebt dat voluit gaan over de volle lengte van een nummer ook mooi kan zijn. Dat is iets heel anders dan met gevoel en overtuiging zingen én gebruik maken van de dynamiek van een nummer. En dat is precies wat Janne zeer goed doet. Luister maar naar Guide Me Home, waar ze heerlijk voluit kan gaan maar juist ook in het klein emotie in het nummer legt. Wat een zangeres, Janne maakt zich de nummers helemaal eigen! Mooie achtergrondzang ook van Ashley de Jong en Megan Zinschitz!

Maar, maar, maar er is beduidend meer dan dat. Het gitaarspel van Sonny Ray van den Berg pakt je bij je lurven terwijl je het idee hebt dat er een stoomlocomotief over je heen dendert en dan maakt het niet eens uit of hij slide speelt of niet, het spel van Dave op toetsen is de perfecte partner naast het gitaargeluid en de stem van Janne en de ritmesectie met Benjamin Torbijn op drums en Kjelt Ostendorf completeert het geheel op strakke wijze.

En ook dan is het nog niet alles. De band treedt graag op zowel met blazers als met de al eerder genoemde achtergrondzangeressen én, hoewel het geluid van de band al meer dan behoorlijk staat zonder deze, oneerbiedig gezegd, toevoegingen, ook de XXL-versie van Harlem Lake klinkt niet als teveel. De blazers en achtergrondzangeressen vullen het geluid van de band prima aan. Of je nou de heerlijke mix van soul, funk en rock neemt in Deaf & Blind, met gloedvol spel ook van Dave, het fijne slepende bluesy I Wish I Could Go Running, Please Watch My Bag of het klein gehouden That’s How Strong My Love Is, de combinatie werkt perfect.

Als je als band zó je muziek onder stoom weet te brengen én weet te houden als Harlem Lake, dan snap je als luisteraar dat ze alle nummers ook van hun eigen saus voorzien. In de set zitten naast een aantal nummers die Harlem Lake zelf al opnam op hun debuutalbum, A Fool’s Paradise, vol. 1, een aantal covers die de band echter volledig naar haar hand weet te zetten. Ja, natuurlijk valt het vocaal talent van Janne en de manier waarop zij zich in de nummers wurmt, waarop ze die doorvoelt, daarbij enorm op. Maar je doet de band tekort als je de muzikanten die de context bieden waarin zij dit weet te doen, niet meetelt. Neem The Letter, toch een wat bekender nummer, maar als voorbeeld. Het stoomt en golft door de hele band.

Je kunt er daarbij ook niet om heen dat de band zich winnaar mag noemen van de European Blues Challenge 2022. Dat is niet iets dat elke willekeurige band voor elkaar krijgt. Tegelijkertijd, ook zonder die prijs, gewoon luisterend naar dit album kun je gewoon niet om de klasse van Harlem Lake heen. Dit is een live album samengesteld uit opnames van twee festivals, Culemborg Blues op 27 augustus 2022 en op het Better Get Hit festival in Tilburg op 10 september 2022, maar het is vooral een weergaloos visitekaartje van een band die, zo jong als ze is, al zo’n indruk weet te maken. De eigen nummers, staan naast de uitvoeringen van derden én hoewel die laatste bijdragen aan de herkenbaarheid van het gebodene, het eigen werk doet bij lange na niet onder voor de covers.  Luister maar naar I Won’t Complain, nu we het er toch over hebben. Mij hoor je in elk geval niet klagen. Het mag ook gezegd zijn, de band heeft de covers met smaak gekozen, Don’t Change Horses als voorbeeld én richtte zich daarbij ook zeker niet op makkelijk scoren. Ja, in de handen van deze band klinkt het gemakkelijk én zo ontzettend goed dat het makkelijk lijkt, maar Harlem Lake is gewoon een topformatie. Daar kunnen we gewoon kort in zijn.

Dit is een album dat je de eerste keer opzet én dat je meesleept in alle gedrevenheid en in het genieten van het talent van de band.  Inspirerend, knallend, groovend, swingend, soulvol, funky en heerlijk rockend. Indrukwekkend goed. Soms is het dus goed gewoon ergens in te duiken en je te laten verrassen. Deze duik in het Harlem Lake doet je boven water komen maar dan ook alleen om even lucht te happen en er dan weer vol in te duiken. Zó maak je een live album: top! 1. The River
 2. Beware
 3. Whiskey Drinkin’ Woman
 4. Deaf & Blind
 5. Guide Me Home
 6. I Wish I Could Go Running
 7. Please Watch My Bag
 8. Got To Get Better In A Little While
 9. That’s How Strong My Love Is
 10. The Letter
 11. I Won’t Complain
 12. Don’t Change Horses
 13. Jack In The Box