×

Recensie

Rock

14 juli 2016

Hard Working Americans

Rest In Chaos

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Melvin Records

Rest In Chaos Hard Working Americans Rock 4 Hard Working Americans – Rest In Chaos Written in Music https://writteninmusic.com

Ze begonnen met het interpreteren van obscuurder coverwerk op het titelloze debuut en tijdens de tournees hadden deze muzikanten blijkbaar nog de ruimte om aan een eigen repertoire te sleutelen. In 2013 kwamen ze onder impuls van Todd Snider bijeen naar aanleiding van een benefiet in Colorado samen als Hard Working Americans en die samenwerking werd ondertussen verder uitgebouwd.

Op Rest In Chaos vinden we uitsluitend eigen werk terug van Snider, de muziek kwam in samenwerking met de band waarin gitarist Neal Casal en toetsenman Chris  Staehey huist, tot stand. Duane Trucks, de broer van slidegitarist Derek en neef van The Allman Brothers’ percussionist Butch Trucks, vormt evenals bij Widespread Panic de ritmesectie met Dave Schools die zich ook over de productie ontfermde. Het getalenteerde collectief  bezocht zes verschillende studio’s en tijdens de sessies kwamen gitarist Jesse Aycock en zangeres Elisabeth Cook en Dan Bairds de rock-jamband versterken.

We horen ook even de bevende stem van de recent overleden Guy Clark die zijn song The High Price Of Inspiration niet alleen introduceert maar ook voor het akoestische begeleidend snarenspel zorgt. Meestal is het fraai galmend elektrisch gitaarwerk dat de ongemeen scherpe kritische teksten van Snider flankeert, soms melodieus meanderend in Opening Statement, Roman Candles en Ascending Madness. Niet zelden op een stevig rockend ritmiek geënt zoals Half As Moses, Throwing the Goat of  een onheilspellend Acid, een lang uitgesponnen epos over de gevaren en schaduwkanten van het rock ’n rollbestaan dat in een chaotische  bijna ondraaglijke finale van vervormde instrumenten uitmondt.

Een meeslepend Massacre vormt een bijzonder accuraat en fraai resumé: “Broken people can’t be stopped or saved”. De met rauwe zang gedebiteerde sombere bespiegelingen  missen geenszins hun uitwerking in combinatie met aanstekelijke old school rock uit de jaren zeventig. 1. Opening Statement
 2. It Runs Together
 3. Half Ass Moses
 4. Dope Is Dope
 5. Burn Out Shoes
 6. Roman Candles
 7. Ascending Into Madness
 8. Throwing The Goats
 9. Something Else
 10. Massacre
 11. The High Price Of Inspiration
 12. Acid
 13. Purple Mountain Jamboree