×

Recensie

Jazz

13 augustus 2014

Hans Lüdemann Trio Ivoire

Timbuktu

Geschreven door: Henning Bolte

Timbuktu Hans Lüdemann Trio Ivoire Jazz 4.5 Hans Lüdemann Trio Ivoire – Timbuktu Written in Music https://writteninmusic.com

Rhythmisch oneindig deinende melodiek – het titelstuk Timbuktu zet meteen aan het begin de toon. Over een diep klinkend ritmepatronen met de linkerhand op de piano, ontvouwt zich een met de rechterhand aangeduid melodisch motief. Uit een spiegelend heen en weer van linker en rechter hand komt een drijvend, bluesy vamp naar voren. Daarboven fonkelen de kwieke klanken van de West-Afrikaanse balafoon terwijl de drums de voetstappen op de zandbodem markeren. Westerse harmonie en Afrikaanse ritmiek schuiven naar elkaar toe, schurken tegen elkaar aan zonder ooit volledig in elkaar op te gaan. Bij Trio Ivoire gaat het juist om de tussenzones en de differentie-kwaliteiten, een speelse hantering ervan om zo de luisteraar in de flow van de klanken op een subtiele wijze deelgenoot ervan te maken.

Pianist Hans Lüdemann is al 15 jaar onderweg in zaken Afrikaanse muziek. Timbuktu is nu het derde album van zijn unieketrio-klein-neuTrio Ivoire met Aly Keita, de balafoonspeler uit Ivoorkust, en de nieuwe drummer Christian Thomé die sindskort de plaats van Chander Sardjoe inneemt. De tien gevarieerde stukken bieden diepgang met plezier, rijke kleuren en luchtige afwisseling tussen harmonie en de cyclische Afrikaanse ritmiek. Alles met aansteklijke melodieën die niet einidgend in de wiegend-deinende beweging opgaan.

Naast stukken met de pentatonische en de diatonische balafoon gebruikt Keita hier ook een chromatische balafoon (normaliter niet gebruikelijk in Afrikaanse muziek) die donkerder, breeder uitgemeten kleuren geeft en meer al seen marimba klinkt. In Perles Noires vloeien de klanken van deze balafoon en de piano dusdanig in elkaar over dat een derde meeresonerende laag ontstaat. Love Confessions is een chant, die net als een dansende derwisj vreugdevol rond zijn eigen as draait. In Crum, het langste stuk, streven tegengestelde temperamenten en temperaturen naar elkaar toe. Daaruit een steeds snellere werveling die uiteindelijk uitmondt in een sierlijke kranendans gevolgd door Makuku, een vrolijke crypto-reggae.

VIDEO Berlin Jazzfest 2013  1. Timbuktu
  2. Heartbeats
  3. Maloya
  4. Perles Noires
  5. Love Confession
  6. Crum
  7. Makuku
  8. Treiben
  9. Douentza
  10. Ndo