×

Recensie

23 december 2016

Hans Hannemann – Makin’ Up For Livin’

Makin' Up For Livin' Easy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Makin' Up For Livin' Easy Hans Hannemann Roots 3.5 Hans Hannemann – Makin’ Up For Livin’ Easy Written in Music https://writteninmusic.com

De ‘Outlaw Crooner’ wordt deze man uit Groningen weleens genoemd, het songwerk dat hij hier verzamelt werd naar verluidt geïnspireerd door iconen uit de betere songsmidse als Kris Kristofferson en Billy Joe Shaver. Naast die bronnen klinken onmiskenbaar invloeden van de betere country en rootsmuziek uit de jaren zestig en zeventig door die Hanneman in zijn persoonlijke repertoire assimileert.

Hannemanns muziekjes kwamen de afgelopen jaren tot stand in samenwerking met The Lone Riders, een formatie met muzikanten die ondertussen bij diverse artiesten uit het nationale circuit hun weg vonden. Zo figureerde gitarist Jan Peter-Hoekstra onder meer bij Krezip en Ilse Delange. Ook bassist Maarten Van Damme en Wim Geenen, die de drumsticks hanteerde bij Satelilte City en Admiral Freebee, ontmoet Hannemann tijdens zijn kortstondig verblijf aan de Rockacademie van Tilburg. In Dublin gaat hij even aan de slag als pianist in barpianist en bespeelt het orgel een gospelkerk en schaaft er zijn songwriting bij.

Na dit leerrijke intermezzo wordt terug de draad opgenomen met zijn muzikale vrienden The Lone Riders in zijn recent opgezette analoge studio Twangwolf in Oostenlijk Groningen. JP Hoekstra heeft een niet te onderschatten inbreng met zijn melodieuze, vaak bluesy gitaarbijdragen en als co-producer. Bovendien is hij als componist betrokken bij I Just Can’t Stand Her For Trying To Be Free, het met met pedalsteel en fraaie harmoniezang van Marlies Kroon gelardeerde Fairweather Friend en een langoureus, dromerig Glory Times.

In dit overtuigende trio passeert de countryneske titeltrack en dan hebben we het nog niet over de opener, Rodeo Clowns gehad, soulvolle piano-blues met blazerssectie en een intensiteit en opbouw en die herinnert aan de stomende r&b van Joe Cocker ten tijde van de Mad Dogs & Englishmen-periode met Leon Russell. Het door rollende pianolicks en rauwe slides voortgestuwde Gold Carryin’ Cowboy en de machtige slijper Don’t Turn Your Back On Me huizen eveneens in dat broeierige steegje.

De grote kracht van pianist en gitarist Hans Hannemann is het doorleefde stemtimbre dat bij momenten sterke gelijkenissen vertoont met de bulderstem van Long John Baldry, de betreurde Britse bluesreus. Overigens blijft de ‘outlaw crooner’ ook in de tragere, meer genuanceerde passages moeiteloos overeind. Ouderwetse degelijkheid uit lang vervlogen tijden!

Tracklisting Makin’ Up For Livin’ Easy:

 1. Rodeo Clowns
 2. Slow Songs
 3. I Just Can’t Stand Her Trying To Be Free
 4. Makin’ Up For Livin’ Easy
 5. Fair Weather Friend
 6. Glory Times
 7. Call Of The Wild
 8. Assembly Line
 9. Desiree
 10. Gold Carryin’ Cowboy
 11. Don’t Turn Your Back On Me
 12. Knock You Over