Hania Rani
Nostalgia
Afgelopen jaar was absoluut het jaar van Hani Rani. Met haar derde album Ghosts, onze overduidelijke #1 in de jaarlijst, verkocht ze ineens alle belangrijke grote zalen uit. En in no time ook nog eens een keer. En die live optredens bleken een louterende ervaring.
Het is intrigerend om een muzikante zo snel een groot publiek te zien veroveren zonder ook maar één muzikale knieval te maken. Puur haar eigen gevoel in haar eigen muziek te blijven volgen. Ik schreef drie jaar geleden bij het zien van Rani in het ‘voorprogramma’ van Portico Quartet in St. Johns in het Londense Hackney al dat ze die op eigen kracht binnen twee jaar zou vullen en dat is dus gebeurd. Je voelde het toen aan alles al.
Nostalgia, haar eerste livealbum, nam ze niet op tijdens de wereldwijde tour die volgde op het verschijnen van Ghosts maar reeds op de dag dat het album uitkwam (6 oktober 2023). Rani organiseerde een speciaal concert in de Witold Lutoslawski Concert Studio in haar voormalige woonplaats Warschau en nodigde daar een strijkensemble bij uit.
Met de plek heeft Rani een bijzondere band omdat ze daar voor het eerst als studente kwam terwijl ze de Chopin University of Music studeerde en ze vervolgens vlak voor het verschijnen van haar debuut Esja daar haar eerste opnamen maakte. Het is in Warschau een legendarische plek waar vrijwel alle belangrijke muzikanten onderdak hebben gehad.
Nostalgia is een verrassende plaat omdat de versies van de stukken van Ghosts alweer opnieuw uitgevonden worden. De plaat is dan nog maar net uit. Voor iedereen die Rani de afgelopen jaren heeft zien spelen weet dat Rani live durft en uitprobeert. Net als haar leermeesters, tegenwoordig muziekvrienden, Ólafur Arnalds en Nils Frahm, maakt dat haar liveoptredens onvoorspelbaar en intrigerend.
Luister op dit album alleen al eens naar (favorieten) Thin Line en Komeda en hoor haar met strijkers erbij toch eens die composities een geheel nieuwe bestemming geven. Adembenemend. Alleen deze versies maakt de aanschaf van Nostalgia eigenlijk gewoon noodzakelijk. Dat die avond in Warschau een legendarische was die wel op plaat uitgebracht móest worden wordt wel heel duidelijk.
Echt elk stuk wat je op dit album hoort, en dat zijn allemaal stukken van Ghosts, klinkt buitengewoon intens en met de strijkers erbij, vaak ook hartverscheurend mooi. Fantastisch vastgelegd, helder en ruimtelijk, klinken die songs van Ghosts nog overweldigender en om volledig in te verdwijnen.
De zeer fraaie extra aan de plaat is een magnifieke versie van Nostalgia, die werd opgenomen in de Londense Roundhouse. De plek waar ik haar ooit voor het eerst live zag, nog voordat Esja verscheen, tijdens het 10-jarig jubileum feest van haar platenlabel Gondwana Records. Opnieuw wordt dan weer duidelijk hoe begaafd Rani ook als pianiste is en hoe knap ze toch altijd weer sfeer en spanning weet op de bouwen.
Nostalgia laat Rani in volle glorie live horen. Ongelooflijk hoe snel Rani van imponerende debutante uitgegroeid is tot één van de belangwekkendste muzikanten van deze tijd. In een muzikale wereld gevoed door klassiek, jazz, elektronica en eigentijds vindt ze haar eigenwijze weg. En wat een prachtige weg is dat.
NB. De gelimiteerde vinylversie van Nostalgia komt met een fotoboek van 16 pagina’s, met daarin opvallende analoge foto’s van Rani zelf, samen met haar gedachten over het opnameproces, de studio’s en de composities. De cd-versie kent een vergelijkbaar boekje, met 12 pagina’s.