×

Recensie

Eigentijds

11 maart 2022

Hania Rani

Live from Studio S2 EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Live from Studio S2 EP Hania Rani Eigentijds 4.5 Hania Rani – Live from Studio S2 EP Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Poolse pianiste Hania Rani een fenomeen zou worden stond eigenlijk al vast toen ze in 2019 haar onvolprezen debuutalbum Esja via Matthew Halsalls Gondwana Records uitbracht. Met haar al net zo uitstekende tweede album Home (2020) kwam haar muzikale carrière in volle vlucht.

Haar muziek heeft een klassieke ondergrond, bezit de vrijheid van jazz, pakt alle mogelijkheden die de hedendaagse elektronica biedt en heeft een verrukkelijke avontuurlijke, emotionele en uitdagende atmosfeer. Soms voorzien van haar mooie stem maar nog vaker instrumentaal.

Haar fascinerende samenwerking met Dobrawa Czocher werd onderhand gewoon maar even ondergebracht bij het klassieke Deutsche Grammophon en aan de andere kant werkte ze dan weer samen met het immer vooruitstrevende gezelschap Portico Quartet. Ook schreef ze muziek voor film en theater (zoal vastgelegd op Music for Film and Theatre, 2021). Dat er veel aan haar getrokken wordt mag duidelijk zijn. Maar ze gaat gestaag haar eigen weg.

Omringd door een arsenaal aan toetsen, van een ‘gefixte’ piano en een grote Steinway vleugel tot aan een Prophet 5 synthesizer en heel veel daar tussenin, werd op 29 maart vorig jaar een liveregistratie van Hani in Station Studios (S2) van de Poolse Radio in Warsaw een livestream uitgezonden. Een livestream die ondertussen (10-3-2022) al ruim 3,5 miljoen kijkers heeft gehad.

De 4 songs tellende opname, vorstelijk op beeld vastgelegd, is een prachtige momentopname. Hani bewerkte voor de livestream vanuit de studio waar ze ooit haar allereerste opnamen maakte, een aantal opnieuw gearrangeerde composities uit haar oeuvre. Hawaii Oslo en Glass (de A-kant van het vinyl) komen beide van debuut Esja, Leaving en Buka (de B-kant van het vinyl) komen beide van opvolger Home.

Iedereen die Rani de afgelopen jaren heeft zien optreden weet dat geen compositie van haar platen op het podium hetzelfde blijft. Steeds weer vindt Rani nieuwe diepten en atmosferen in haar muziek. De songs op Live from Studio S2 klinken dan ook nog rijker dan de eerder al voor plaat vastgelegde opnamen. Daar zijn niet alleen de hoge plafonds en het hout waarmee de studio is opgebouwd debet aan. Rani weet gewoonweg steeds beter wat ze met haar muziek wil en dat openbaart zich in exceptioneel goede uitvoeringen.

Als muzikant en net zo hard als componist groeit Rani razendsnel door. Gemakzuchtig door sommige oordelers ingedeeld in de new classical hoek is ze daar eigenlijk nooit echt onderdeel van geweest. Haar gebruik van elektronica, de grote liefde voor sterke melodieën en haar uitzonderlijke ideeën voor op en uitbouw van haar composities gaat veel verder dan dat. Rani zit in de moeilijk te plaatsen muzikale hoek waar ook Nils Frahms en Ólafur Arnalds intrigerende muziek te vinden is.

Live from Studio S2 is een weergaloos mooie opname en het is zo terecht dat deze een jaar na de livestream nu ook als echte vinyl-EP is verschenen. Met een rijke serie albums achter haar naam wordt het tijd dat Rani nu ook doorstoot naar de belangrijkste en mooiste zalen van de wereld. Als één muzikant dat verdient is Hania Rani dat.

Kant A:

  1. Hawaii Oslo
  2. Glass

Kant B:

  1. Leaving
  2. Buka