×

Recensie

World

20 oktober 2010

Hanggai

He Who Travels Far

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Connection

He Who Travels Far Hanggai World 4 Hanggai – He Who Travels Far Written in Music https://writteninmusic.com

In 2008 werd de muziekwereld wakker geschud door een nieuwe sensatie uit graslanden van Mongolië: Hanggai. Met hun debuutalbum Introducing Hanggai zet de band zich dusdanig op de kaart dat zij in vrij korte tijd zelfs uitgroeit tot festivalfavoriet en mag spelen op WOMAD, Roskilde, Amsterdam Roots Festival. Zelfs op Wacken, het grootste Metal-festival ter wereld spelen ze. En wat te denken van de Zwarte Cross, waar men samen met Jovink en de Voederbietels de Drinking Song omtovert tot Zwarte Cross Lied 2009.

Met een gedurfde en zelfs grensverleggende manier van muziek maken weet Hanggai, van oorsprong een band met een Chinese punkachtergrond, op lovenswaardige wijze de eigen authentieke muzikale folklore en traditie overtuigend te combineren met elementen uit de Westerse rock en pop. Het tweede album Juan Zou De Ren (He Who Travels Far) is het prachtige resultaat van de verre muziekreizen en de daarbij ontstane muzikale kruisbestuivingen, waarbij vooral de verschuiving van aparte instrumentopnamen naar opnamen als een hecht, organisch collectief, het meest duidelijk het natuurlijke groeiproces van de band onderstreept.

Opgenomen in Beijing onder bezielende begeleiding van de bekende producers Ken Stringfellow (Neil Young, REM en The Posies) en JB Meyers (De Dijk, Ellen Ten Damme) meldt de met gitarist Shang Li (Yilalata) tot zevenmansformatie uitgegroeide band zich nog nadrukkelijker aan het internationale muziekfront. Als klap op de vuurpijl luistert de wereldberoemde New Yorkse gitarist Marc Ribot de voortstuwende rocksong Dorov Morlaril (Four Seasons) op met zijn fascinerende spel.

Hoe internationaal de samenwerkingsverbanden ook mogen zijn, voorop staan op Juan Zou De Ren opnieuw de fraaie traditionele Mongoolse teksten en melodieën met de zo kenmerkende keelzang van zanger Ilchi. Hij stond ook aan de basis van oprichting van Hanggai. Met een duidelijke visie: het doorgronden van de muzikale roots van zijn voorvaders in combinatie met een open ‘crossover’- vizier naar de muzikale mogelijkheden, gaf hij het startsein voor grote verkenningstochten van de band.

Maar liefst veertien tracks razen letterlijk aan je voorbij wanneer het muzikale reisverslag zich in de cd-speler heeft genesteld. De spannende opener Gobi Road zorgt meteen voor onverdeelde aandacht doordat de luisteraar meteen geconfronteerd wordt met de volstrekt unieke keelzang (die zelfs soms overeenkomsten vertoont met het geluid van een didgeridoo). Met Uruumdush (Mountain Top) hebben we meteen één van de hoogtepunten van het album te pakken. Een pakkend refrein gecombineerd met de gedreven zangpartijen zorgen voor continue dreiging en smaken naar meer.

Dat Hanggai meer ijzers in het vuur heeft, bewijst men meteen met Yuan Ding Cap, waar eenvoudig wordt teruggeschakeld van rock naar country-folk. De traditionele instrumenten als de tsuur-fluit en de morin khuur (strijkinstrument dat symbool staat voor de Mongoolse natie; het kent een houten klankkast met twee snaren gemaakt van een paardenstaart en heeft altijd een paardenkop) zijn duidelijk aanwezig en zijn bijzonder sfeerbepalend.  Xiger Xiger is een andere prachtige folksong. Na een aantal luisterbeurten zing je zelfs onbewust met de band mee! Hairan Hairan is een fraaie ballad, net als Borulai’s Lullaby. Een stuk spannender is Ayrhindu dat rustig kabbelend begint maar waarbij langzaam maar zeker het tempo enorm wordt opgevoerd. Dit nummer zal live ongetwijfeld uitgroeien tot publieksfavoriet want het kent een hoog feestgehalte. Golden Bangle kent net als het reeds genoemde Dorov Morlaril een prachtige vocale apotheose.

In titelstuk Juan Zou De Ren komen alle Hanggai-elementen prachtig en krachtig samen, wat resulteert in een spannende song en als we na Togur Jin Mountain als goed opgebouwd knallend slotstuk in een oorverdovende stilte achterblijven, resten de complimenten voor dit fraaie album, dat zijn verslavende karakter pas na meerdere draaibeurten echt prijs geeft. 1. Gobi Road
 2. Uruumdush (Mountain Top)
 3. Yuan Ding Cap
 4. Hairan Hairan
 5. Zhang Dan
 6. Cha
 7. Xiger Xiger
 8. Borulai´s Lullaby
 9. Hanggai
 10. Ayrhindu
 11. Dorov Morlaril
 12. Golden Bangle
 13. Juan Zou De Ren (He Who Travels Far)
 14. Togur Jin Mountain
 15. Brothers
 16. Beautfiful Mongolian Horse
 17. Daya