×

Recensie

Electronic

08 augustus 2011

Handsome Furs

Sound Kapital

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Sub Pop

Sound Kapital Handsome Furs Electronic 3.5 Handsome Furs – Sound Kapital Written in Music https://writteninmusic.com

Een naakte vrouw op het hoesje. Ja, echt, een volledig naakte vrouw. De vraag is wat voor muziek daar bij hoort. Het antwoord is electro en industrial uit de jaren 80, in een nieuw jasje gestoken door Dan Boeckner (Wolf Parade) en zijn vrouw Alexei Perry oftewel Handsome Furs.

The Cure gemixt met The Knife en een sausje van Nine Inch Nails. Zo klinkt het derde album van dit duo. Geen onaangename combinatie overigens. Ondanks dat Boeckner in Memories Of The Future “nostalgia never meant much to me” zingt, laat Handsome Furs duidelijk de sound van de jaren 80 horen. De zang die daar perfect bij past en de synthesizers die het merendeel van het werk doen, zorgen dat Sound Kapital een verfrissende en vrolijke plaat is.

Waar Rusland nog centraal stond op vorige plaat Face Control uit 2009, is nu Azië aan de beurt. Boeckner en Perry deden de inspiratie voor dit album tijdens een rondreis door het continent, samen met een lokale band uit Myanmar. De gebruiken en problemen van het voormalige Birma hebben ze gebruikt voor Sound Kapital, wat onder andere te horen is in Save The People en Damage. Dat laatste nummer begint bijvoorbeeld met een sample van een Aziatisch sprekende man. Wat hij zegt is onduidelijk, maar ernstig klinkt het wel.

Ondanks de duistere invloeden, klinkt Handsome Furs opgewekt. Zang neigt af en toe erg naar die van Robert Smith en de beats naar die van The Knife. De reden dat deze plaat jaren 80 aandoet, komt voornamelijk doordat Sound Kapital dezelfde soort sfeer heeft als Nine Inch Nails in die tijd. Al was de band van Trent Reznor natuurlijk veel donkerder en is Handsome Furs een soort light-light versie.

Met Sound Kapital is Handsome Furs niet langer een zijprojectje van Dan Broeckner, maar een volwaardige electro-act. Al doet het hoesje inclusief naakte vrouw anders vermoeden, deze plaat is vrolijk en zomers en een opvallende verschijning in het overwegend duistere genre.

Sound Kapital Tracklisting:

 1. When I Get Back
 2. Damage
 3. Bury Me Standing
 4. Memories of the Future
 5. Save the People
 6. What About Us
 7. Repatriated
 8. Cheap Music
 9. No Feelings


 1. When I Get Back
 2. Damage
 3. Bury Me Standing
 4. Memories of the Future
 5. Serve the People
 6. What About Us?
 7. Repatriated
 8. Cheap Music
 9. No Feelings