×

Recensie

Alternative

19 februari 2017

Hand Habits

Wildly Idle (Humble Before The Void)

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Woodsist

Wildly Idle (Humble Before The Void) Meg Duffy Hand Habits Alternative 4 Hand Habits – Wildly Idle (Humble Before The Void) Written in Music https://writteninmusic.com

Multi-instrumentalist Meg Duffy was voorheen voornamelijk bekend als gitarist in de band van Kevin Morby (ex-Woods).  Haar live reputatie gaat van “dromerig en schattig” naar “regelrechte gitaarvirtuoos”, zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Aan haar project Hand Habits werkt ze al vanaf ongeveer 2012 langzaam door. Pas nu is daar debuutplaat Wildly Idle ((Humble Before The Void). Misschien een teleurstelling Voor hen die hoopten op een prachtig psychedelisch album vol fantastisch gitaarwerk, want dat is het niet geworden.

Wat we wel horen is een prachtig persoonlijk album, waar vooral haar stem en teksten centraal staan.  Een los-vast concept hangt er als een mystieke sluier overheen, eentje met thema’s zoals: zelftwijfel, twijfel aan anderen, stuklopende relaties en moeite met eigen ontwikkeling. Het woordje “Free” komt steeds terug als rode draad in haar teksten, alsof ze bang is haar vrijheid kwijt te raken, of anderen te verstikken en niet vrij te laten. Of is ze wanhopig op zoek naar die vrijheid en dat stukje zelfontplooiing?  Gaat ze dat zelf doen, of heeft ze daar anderen bij nodig? Conceptueel roept dit album maar vragen op dan dat het antwoorden geeft, waarschijnlijk omdat ze het zelf niet weet.  “But it’s hard to tell a secret when you know that it’s a lie. And it’s hard to be an actress, but I’ve been trying”, zingt ze op Actress, daarmee aangevend dat ze zichzelf en anderen vaak een masker voorhoudt.
Tussendoor horen we 4 gedichten die een bevreemdend effect hebben door het gebruik van veel ruis en stemmen die constant vervormen. Het zijn sfeerschetsen die een duidelijke vervreemding aangeven.

De muzikale invulling wordt vooral gebruikt voor het versterken van de zo duidelijk desolaat sombere sfeer die er heerst. Overduidelijke invloeden van lo-fi slaapkamermuziek overheersen. Ze heeft dan ook alles opgenomen in een te klein slaapkamertje en dat hoor je. Soms kraakt het, piept het, kun je haar ademhaling bijna voelen en ligt haar gitaar op je schoot.  Toch gebeurt er muzikaal erg veel op Wildly Idle: elektronische drones krijgen de ruimte, bas en drums staan soms stevig in de mix, er wordt gebruik gemaakt van ruis en echo en meerdere lagen gitaar overdubs zorgen voor een soms desoriënterende chaos . Op All The While, Sun Beholds Me en Nite Life kun je spreken van echte gitaarsolo’s op een album die daar verder totaal de nadruk niet op legt. Dat is dan wellicht vreemd, voor iemand wiens gitaarspel zo hoog wordt aangeslagen, maar het is de goede keus. Uitbundigheid past niet op dit album vol twijfel, donkere thematiek en zelfverkenning. Geef dit album je volle aandacht en dompel je onder in de creatieve, poëtische, donkere visie van Duffy. Maar er is hoop voor de toekomst: “When I get my new bones, I’m gonna grow”, zingt ze op de afsluiter… 1. Flower Glass
 2. Actress
 3. Greater LA (Scene)
 4. In Between
 5. All The While
 6. Demand It
 7. Cowboy (Scene)
 8. Sun Beholds Me
 9. Book On How To Change
 10. Time Hole (Scene)
 11. Nite Life
 12. Bad Boy
 13. New Bones