×

Recensie

Jazz

11 februari 2014

Han Litz Group – Epiphany

Epiphany Electrified

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Unconditional Sound Records

Epiphany Electrified Han Litz Han Litz Group Jazz 4 Han Litz Group – Epiphany Electrfied Written in Music https://writteninmusic.com

Fluitisten behoren vergeleken met saxofonisten en trompetisten tot een wat selecter gezelschap binnen de jazz en aanverwante stromingen. Natuurlijk zijn er bekende (dwars)fluitisten, want na een aantal minuten bedenktijd worden met enige fantasie namen als Chris Hinze, Dave Valentin, Herbie Mann, Rashaan Roland Kirk, Bud Shank, Bobbi Humprey, Ronald Snijders, Carlos Jimenez en natuurlijk meneer Tochtlat Numero Uno Thijs van Leer opgelepeld. En daar kan dus ook Han Litz aan worden toegevoegd.

Han Litz zal bij de meeste mensen niet meteen een vlaag van herkenning oproepen, maar is toch al een hele tijd als muzikant actief: in de 90’s met 2 Bass Hit, daarna onder meer met Kindred Spirits, Flowriders en Lex Empress & The Royals. En nu dus met de Han Litz Group, een clubje vrienden en gelijkgestemden die alweer een paar jaar de podia onveilig maken. Een behoorlijk bezig baasje dus.

In 2012 verscheen het debuutalbum Epiphany en de lichtvoetige, prettig in het gehoor liggende sambabrazilacidjazz die op dit album was te vinden, sprak veel mensen aan. Een internationale sound die ook nog eens een keer met veel spelplezier werd gebracht beloofde veel voor de toekomst in elk geval. Dat Han Litz al een behoorlijke staat van dienst had, is op dat album goed te horen. Het klinkt in elk geval allemaal als een klok en twee jaar na dato is het nog steeds een album dat met plezier uit de kast wordt getrokken.

En nu is er dan Epiphany Electrified. Geen opvolger van dat sappige debuut, maar enkele nummers van het eerste album revisited in gerestylde en geremixte vorm. Want tegenwoordig is het niet meer uitzonderlijk dat reeds verschenen albums opnieuw worden uitgebracht in veelal voor de dansvloer geschikt gemaakte nieuwe versies. Soms zijn die remixen complete gedrochten en volledige decepties, maar er zijn ook remixalbums die de moeite waard zijn en een aantoonbare toegevoegde waarde hebben ten opzichte van de originele versies.

Bij remixen is het de kunst om een balans te vinden in de oorspronkelijke sfeer van het nummer en de nieuwe architectuur van de compositie. Het gevaar bestaat dat remixers te veel hun stempel willen drukken op de remix en er daardoor soms veel van het origineel verloren gaat. Het zijn dan ook die remixen die voldoende nieuwe elementen bevatten, maar de solide fundamenten waarop de track is gebouwd intact laten. Op Epiphany Electrified is het evenwicht zowel in de stijlvastheid als in de uitwerking te vinden. Geen onzorgvuldige en onzalige verkrachtingen, maar met respect, kunde en kundigheid vervaardigde remixen, die zweven tussen club, downtempo en lounge en waardoor de hipsterniss van de muziek van de Han Litz Group meteen ook toeneemt, zonder verkrampt en geforceerd te klinken. In elk geval was het vertrekpunt niet: we willen ook lui in hippe etablissementen bereiken dus doe maar wat daar in de mode is. Gelukkig maar, want de kans op een misplaatste mislukking wordt daarmee voorkomen. Daarvoor in de plaats lekker wegtikkende en nog steeds tropisch en zomers klinkende muziek met een subtiele swing. Voor Epiphany Electrified is niet gekozen voor bekende en duur betaalde remixers, maar is bewust gekozen voor jongens en teams die hun plek weten en met remixes voor de dag komen, die prima naast de originele versies kunnen staan.

Epiphany Electrified is daarmee een aanbevelenswaardig album geworden dat met zijn multipurpose doeleinden veel mensen zou moeten aanspreken. Nergens klinkt het bedacht, gekunsteld of gezocht, maar vormen de 12 nummers die op Epiphany Electrified zijn te vinden een op elkaar afgestemde sound, waarbij het tempo laag, iets hoger en niet te hoog is. Kortom, een uitgebalanceerde sound, prettig in het gehoor liggende composities en appelerend aan de een jaargetijde dat er nog niet is, maar waarvan het geen eeuwigheid duurt dat die eraan staat te komen. Maar ook goed bruikbaar om deze winter die totaal geen winter is ook al meer dan goed door te komen. 1. Epiphany [Nelson & Djosa Remix]
 2. Flute Funk [D-Reflection Remix]
 3. A Samurai's Way [M0nolitz Remix]
 4. Epiphany [Kid Sublime Remix]
 5. Bairro Alto [Dub Creator Remix]
 6. Epiphany [Diephuis Samba Jazz Remix]
 7. Purity [Monte La Rue's Midnight Mix]
 8. 11.11 [Greg Van Bueren Remix]
 9. Bairro Alto [Phil Martin Remix]
 10. 11.11 [Cspr Remix]
 11. Flute Funk [Ro's Club Mix]
 12. When the Funk Hits the Flute