×

Recensie

Jazz

19 februari 2017

Hamsters Axis Of The One-Click Panther

Mest

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman

Mest Hamsters Axis Of The One-Click Panther Jazz 4.5 Hamsters Axis Of The One-Click Panther – Mest Written in Music https://writteninmusic.com

De beestachtige bende van Hamsters Axis Of The One-Click Panther (met altsaxofonist Lander Van Den Noortgate, tenorsaxofonist Andrew Claes, pianist Bram Weijters en bassist Janos Bruneel) werkten na debuut Small Zoo op een vorig album nog met Mauro Pawloski – correctie Pawlowski – rond het songboek van Peter Houben (Benny Zen, Mitsoobishy Jacson, Nemo). Op Mest, hun nieuwe album, trekt het collectief de muzikale lijn helemaal door en staat samenwerking centraal.

De laatste tijd maakte de in jazz gewortelde groep furore met het Small Zoo project waarbij ze de meest uiteenlopende gasten (o.a. Roland Van Campenhout, Sjoerd Bruil, Tijs Delbeke,..) uitnodigen in hun wereld en samen er soms echt héél andere verkennen. De wortels van dit project liggen in de wijk Luchtbal, maar de Antwerpse Arenberg pikte het met succes op. Samen met hun muzikale gasten graaien de Hamsters naar keuze doorheen de respectievelijke back catalogus van de artiest, maar steevast waren ook welgekozen, ronduit unieke herwerkingen. Zo laafde Roland zich samen met de Hamsters onder meer aan Dylan (uiteraard), maar ook aan Ray Charles en The Beatles. En Pascal Deweze blies dan weer nieuw leven in The Beach Boys, Robert Wyatt en Michael Jackson terwijl Sjoerd Bruil pakweg de Mark Lanegan blues losliet.

Erg uiteenlopende namen en invloeden allemaal. Het illustreert erg goed hoe dit project teert op het verbreden van de respectievelijke comfort zones. Op Mest, in wezen een aardige registratie van de vele hoogtepunten uit de concertreeks, horen we naast Pawloski – correctie: Pawlowski, Delbeke, Brul, Deweze en Genard ook Gregory Frateur (Dez Mona), Roland en Geletterde Mens Josse De Pauw aan het werk.

Met het stemmige The Back Door gidst Gregory Frateur ons binnen in de wereld van de Hamsters Axis Of The One-Click Panther. Roland neemt de fakkel van Frateur over en zet Nobelprijswinnaar Dylan naar zijn eigen hand (én stem!) in een prachtmoment. Dylan goes (loungy) jazz! En vandaar gaat het richting donkerte met Genards’ wondermooie, ontroerende versie van Black Dog Painting, een song die zelfs in zijn eigenste School Is Cool discografie een bijzonder statuur heeft. Regisseur en schrijver Josse De Pauw sluit de eerste plaathelft af met de straffe, jazzy beatpoëzie van Fix And Finish.

Op de tweede helft eert Deweze het glitteren soulpopgenie Michael Jackson met een uiterst verfrissende versie van The Way She Makes Me Feel en mag Delbeke volledig zijn zin doen met Wedding Dress (te vinden op Bubblegum, naar onze smaak nog steeds Lanegans’ beste). Bijzondere aandacht gaat naar de Italiaanse gitarist met de onuitsprekelijke naam die dEUS verliet en hier een lekkere Beefheartiaans funky ode brengt aan de Amerikaanse auteur, dichter en toneelschrijver Robert Anton Wilson.

Op de erg verzorgde vinyl (alleen al voor het artwork de moeite waard) zijn er acht nummers, op de CD-versie maken een handvol bonustracks het hele verhaal af. Frateur herwerkt Kate Bush (Running Up That Hill), Genard maakt zich het weergaloze If I Had A Heart eigen en als finale uitsmijter doet Sjoerd Debruil iets te gek met het van AC/DC bekende Thunderstruck.

Smaken verschillen, maar we houden het erop dat dit Mest meer is dan een aardig weghappend tussendoortje. Véél (goede) jazz en vooral een breed spectrum aan songs en artiesten op dit album. Een erg fijne release die hopelijk bruggen slaat, van de jazzy herwerkingen naar de originele composities én terug.

Wie de groep en een fijne reeks muzikale gasten zoals Frateur, Deweze, Roland,.. live wil meemaken, trekt op 23 Februari naar de Arenbergschouwburg.

Ook in 2017 zet Hamster Axis het Small Zoo avontuur verder. Noteer alvast 20 April 2017 in de agenda, want dan spelen de Hamsters met grafisch kunstenaar Rinus Van de Velde als centrale gast.

Tracklisting Mest (vinyl):

Kant A:

 1. The Back Door – Gregory Frateur
 2. Love Minus Zero/ No Limit – Roland Van Campenhout
 3. Black Dog Panting – Johannes Genard
 4. Fix and Finish – Josse De Pauw

Kant B:

 1. The Way you Make me Feel – Pascal Deweze
 2. Robert Anton Wilson – Mauro Pawlowski
 3. Wedding Dress – Tijs Delbeke
 4. Empty Bottle – Sjoerd Bruil

Bonus tracks:

 1. Running up that Hill – Gregory Frateur
 2. She Belongs to me – Roland Van Campenhout
 3. If I had a Heart – Johannes Genard
 4. Youssef – Josse De Pauw
 5. Words – Pascal Deweze
 6. Frida Lyngstad (treat you good) – Mauro Pawlowski
 7. She – Tijs Delbeke
 8. Thunderstruck – Sjoerd Bruil