×

Recensie

Alternative

18 april 2017

Hallo Venray

Where Is The Funky party?

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Where Is The Funky party? Hallo Venray Alternative 3.5 Hallo Venray – Where Is The Funky party? Written in Music https://writteninmusic.com

De single Funky Party gaf al aan dat Hallo Venray na dertig jaar nog steeds kan verrassen. Wat een ruw experiment was dat… Een weerbarstig samengaan van noeste drums en ontwapenende popsferen. Weinig houvast, maar niet te versmaden.

Bij beluistering van Where Is The Funky Party? blijkt dat Hallo Venray er dit jaar sowieso niet op uit is om de luisteraar veel houvast te bieden. Dit in Frankrijk, met JB Meijers, opgenomen album swingt evenveel als dat het schuurt, het bijt van zich af en brengt je soms in een prettige roes. En dat veelal met een dot galm en een scherpe rafelrand. Met Henk Koorns zang niet al te afgetekend in de mix, hetgeen soms wel tot wat afstand leidt.

Het eerste kwartier zit vol compromisloos avontuur. Blood (garage)rockt er flink op los en vanaf Oh, You’re Not Bad doen ongepolijste surfsferen hun intrede. Die komen op Drink het mooist tot hun recht, een track die wat meer structuur biedt. Henk Koorn is duidelijk in zijn constatering: ‘I don’t drink as much as you do…/ You got a black leather jacket and a red nose on your face’. Met het fijne Ball lijkt de funky party dan toch te zijn gearriveerd; scherpe punkfunkgitaren en een bas die lekker heerst. Het is een van de betere songs.

Na de felle, korte surf(punk) van Supermarket gooit Hallo Venray het vrij radicaal over een andere boeg: we betreden andere sferen en de band doet ons ruim twintig minuten langzaam uitgeleide. Het wat melancholieke Stories is bijzonder fraai. De warmte die hier zachtjes binnen waait brengt zowel seventiessferen als zomerse indiepopherinneringen naar boven. En de gitaarnoise die later binnen stroomt past wonderwel. Different Kind Of Air doet zijn naam eer aan: bijna drogerend blijft deze prettige waas ruim vier minuten instrumentaal voordat Koorn vanuit opvallende hoge registers tot ons komt. Met de weelderige, dromerige sferen van Look Outside had Hallo Venray 25, 30 jaar geleden niet misstaan op een label als 4AD en lijkt het eerste deel van het album heel ver weg. Het stof is inmiddels definitief neergedaald maar wat overblijft is minstens zo fijn als de hectiek van de eerste twintig minuten.

Goed om te horen dat Hallo Venray nog echt kan verrassen. Where Is The Funky Party? is een lichtelijk bizarre maar ook vaak boeiende plaat. Een beetje vreemd maar wel lekker. Een album dat waarschijnlijk live nog beter tot zijn recht komt en dus voor spannende optredens met een grote dynamiek moet kunnen zorgen. Gelukkig is de band dit voorjaar overal in Nederland te zien en horen.

Hallo Venray live:

 • Zo 23 april: Patronaat Haarlem
 • Za 29 april: De Piek Vlissingen
 • Do 04 mei: Vera Groningen
 • Vr 05 mei: Rotown Rotterdam
 • Za 06 mei: Merleyn Nijmegen
 • Vr 12 mei: EKKO Utrecht
 • Za 13 mei: Paard Den Haag
 • Vr 19 mei: Altstadt Eindhoven
 • Za 20 mei: Muziekgieterij Maastricht
 • Vr 26 mei: Fluor Amersfoort
 • Za 27 mei: Metropool Hengelo
 • Vr 02 juni: Asteriks Leeuwarden


 1. Funky Party
 2. Blood
 3. Oh, You’re Not Bad
 4. Drink
 5. Sticking
 6. Ball
 7. Supermarket
 8. Stories
 9. Different Kind Of Air
 10. Look Outside