×

Recensie

Rock

16 maart 2014

Hallo Venray

Show

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Show Hallo Venray Rock 4 Hallo Venray – Show Written in Music https://writteninmusic.com

Hallo Venray behoort natuurlijk al vijfentwintig jaar lang bij de beste bands van Nederland. Het was dan ook niet meer dan terecht dat hun memorabele The More I Laugh, The Hornier Due Gets! uit 1991 in 2012 een puike reissue ten deel viel.

Het op Vlieland opgenomen Show kent als hoofdthema dag en nacht. 7 nummers hebben betrekking op activiteiten overdag en 7 songs bestrijken de avond en nacht, de uren van reflectie en dromen.

Hallo Venray kiest op Show regelmatig voor een monotone, bezwerende groove. De band roept daarbij soms herinneringen op aan Amerikaanse Eastcoast gitaarrock, zoals in de heerlijk lome opener Airy die doet denken aan The Feelies en pittige rocker Two Feet, waar geest van wijlen Lou Reed doorheen waait. Ook de jaren zestig doen opgeld op dit dertiende album van de band: Daytime ademt psychedelische sferen en zou best in een Phil Spector-jasje passen. Dat geldt ook voor het nog wat zwaarder aangezette Show.

De band is bedreven en geïnspireerd genoeg om lekker te variëren en hierbij ook te overtuigen. De instrumenten krijgen hierbij lekker de ruimte om uit te halen: Peter Konings’ dikke baslijnen jagen de leuke, scherpe indierocker Favorite Uncles aan en Henk Koorns gruizige, pompende postpunkgitaar in Wire-stijl tilt het verslavende Buildings naar een hoger plan. Op het strakke, ruige Cranky is het Henk Jonkers die vanachter de kit alles en iedereen achter de broek zit.

De onherkenbare Prince-cover Controversy is het meest opvallende nummer en lijkt de overgang naar de late avond en nacht definitief in te luiden. Henk Koorn kruipt hier dicht tegen de argeloze luisteraar aan en houdt zes spannende, broeierige minuten lang de rest van de wereld buiten. Confronterende, eerlijke muziek met een grote impact, vergelijkbaar met de eigen Hallo Venray-klassieker Tuck The Man. Het beduidend lichtvoetigere Bob Dylan Lyrics valt op door praatzang en een flink scheut name dropping – van David Lee Roth tot Gabriel Garcia Márquez.

Het is vooral de thematiek van dag en nacht die dit album zijn bijzondere karakter meegeeft en voor een breed spectrum aan sferen zorgt. Het fraaie, onheilspellende Nightmares, tegen het einde van de plaat, staat behoorlijk ver af van de energieke rockers die aan het begin van Show een gat in de dag trapten. Met het dromerige ochtendgloren van Daybreak is de cirkel echter weer rond. Het was een even intense als prettige reis rond de klok. 1. Airy
 2. Favorite Uncles
 3. Buildings
 4. Bob Dylan Lyrics
 5. Two Feet
 6. Daytime
 7. Simple
 8. Cranky
 9. Show
 10. Controversy
 11. Drunken People
 12. Faster
 13. Nightmares
 14. Daybreak