×

Recensie

Soul / Hiphop

19 april 2013

Hall Of Fame Volume 2

Hall Of Fame Volume 2

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

Hall Of Fame Volume 2 Soul / Hiphop 4 Hall Of Fame Volume 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Na de fraaie 3-cd box The Fame Studios Story 1961-1973 (Home of the Muscle Shoals Sound) en Hall Of Fame: Rare and unissued gems from the FAME vaults, blijkt de muzikale schatkist van de roemruchte FAME studio’s nog lang niet te zijn uitgeput. Op Hall Of Fame Volume 2 volgen ‘gewoon’ weer 24 heerlijke soul-songs waarvan maar liefst 20 die nu voor het eerst worden uitgebracht!

Samensteller Tony Rounce had nooit durven vermoeden dat hij, toen hij met zijn collega’s Alec Palao en Dean Rudland in 2010 mocht ‘afdalen’ in het grote muziekarchief van de FAME-studio’s, zoveel onuitgebracht materiaal zou terugvinden. Ze hoopten op een enkele track die het levenslicht nog niet had gezien maar ze vonden zo veel bruikbaar materiaal dat ze gretig aan de slag konden met het selecteren van geweldige songs die FAME goed representeren.

Ook op deze fraaie verzamelaar treffen we weer grote FAME-helden aan, waaronder Clarence Carter, George Jackson en Prince Phillip maar ook een een aantal opnamen van onbekende artiesten. De compilatie begint zelfs meteen met een schitterende, hartverscheurende versie van Another Good Woman Gone Bad. Het nummer is mede geschreven door Mickey Buckins maar dat is dan ook het enige wat erover bekend is. Vermoed wordt dat het nummer is opgenomen in 1969.  Ook over Don’t Count Me Out bestaan twijfels maar men denkt dat dit nummer, dat ook door de deze week overleden George Jackson werd uitgebracht en te vinden is op Don’t Count Me Out: The Fame Recordings Vol.1, is gezongen door de schrijver van het nummer, Dan Greer.  Got To Get Over is een nummer waarover zelfs niet eens te speculeren valt, alleen dat het klinkt als een FAME Memphis-demo en dat de zanger ook uit deze ‘Bluff City’ afkomstig kan zijn. Als laatste onbekende opname treffen we My Dreams Don’t Ever Come True aan, dat erg doet denken aan een versie die Timy Yuro ooit opnam. De betreffende zangeres is in ieder geval niet Jeannie Greene, omdat de samenstellers dat haar nog persoonlijk konden vragen. Het nummer is te vergelijken met Our Day Will Come van Ruby & The Romantics en daarom denkt men dat deze opname uit hetzelfde tijdperk stamt, zo rond 1963, wat het meteen het oudste nummer op deze verzameling maakt.

Van slottrack Unfortunately is bekend dat de zangeres Jackie heet maar of het de gedachte Jackie Weaver is, de eerste achtergrondzangeres van FAME, kan men slechts gissen. Haar samenwerking met Rick Hall stamt namelijk van voor alle opnamen op dit album en haar discografie behelst slechts één single, in 1961 op het Chess-label uitgebracht.

Een hoop vraagtekens dus. Gelukkig valt de kwaliteit van de geselecteerde nummers, zoals we gewend zijn, in de categorie uitroeptekens. Lekkere, vaak met blues doorspekte soul die nooit gaat vervelen. Op naar Volume 3!! 1. Unknown Female - Another Good Woman Gone Bad
 2. James Barnett - It Tears Me Up
 3. Ben & Spence - Long Ago
 4. June Conquest - Don't Let It Be Said
 5. George Jackson - Take Me Back
 6. Unknown Male - Don't Count Me Out
 7. Big Ben Atkins - I Can't Stop (No No No)
 8. Billy Young - Have Pity On Me
 9. George Jackson - I Smell A Rat
 10. Ralph ' Soul' Jackson - Don't Tear Yourself Down
 11. Linda Carr - Are You Teasing Me
 12. Ben & Spence - No One Left To Come Home To
 13. Prince Phillip - Fool For A Woman
 14. Unknown Male - Got To Get Over
 15. Clarence Carter - Take It All Off
 16. Marjorie Ingram - I'm Gonna Start Checking Up On My Man
 17. Prince Phillip - How Much More Can A Poor Man Stand
 18. Unknown Female - My Dream Don't Ever Come True
 19. George Soulé - Midnight Affair
 20. Otis Clay - That Kind Of Lovin'
 21. Clarence Carter - They're Gonna Find Us (At The Dark End Of The Street)
 22. O.B. McClinton - You Can't Miss What You Can't Measure
 23. Joe Simon - Get In A Hurry
 24. Jackie - Unfortunately