×

Recensie

Roots

21 april 2016

Hackensaw Boys

Charismo

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Free Dirt

Charismo Hackensaw Boys Roots 4 Hackensaw Boys – Charismo Written in Music https://writteninmusic.com

Hackensaw Boys is niet bepaald een hechte familieband. De zeventien jaar geleden door banjoman Rob Bullington en gitarist David Sickman opgerichte formatie die de folk- en bluegrasstraditie uit de Appalachen naadloos combineert met een energieke punkrock attitude is eerder een los-vast collectief waarin zo’n 21 muzikanten passeerden.

De groep uit Charlottesville, Virginia herbergde ooit 12 muzikanten, Porky LaFarge maakte even deel uit van de groep. In het huidige tot kwintet gereduceerde gezelschap figureren naast David Sickmen, Ferd Moyse op fiddle, Jimmy Stelling op banjo en Thomas Oliver op bas en mandoline. Percussionist Brian Gorby bepotelt de Charismo. De titel van de nieuwe langspeler werd overigens ontleend aan dat met gerecycleerd hout en metaal vervaardigt percussie-instrument, tijdens de beginjaren door Justin Neuhardt geïntroduceerd en bepalend voor de groepssound. Het voltallige gezelschap trok naar New York, in Rhinebeck in de Hudson vallei vonden de opnamesessie plaats in de Milan Studios met de hulp van Larry Campbell, eerder actief bij Dylan, Levon Helm en Garland Jeffreys.
Het openingsnummer Don’t Bet Against Me kabbelt als een wat bedaarde traditional in een rustig bergriviertje. In By and By drijven fiddle en banjo het tempo op en de charmant rammelende ‘steady rollin’ ritmiek domineert ook saloonstampers als Content Not Seeking Thrills (Ain’t You?) en het op aanstekelijke percussie drijvende Flora en Ol’ Nick. In de spetterende fingerpicking demonstratie Limousin Lady zijn de Hackensaw Boys aardig op dreef.
In The Sweet dat Sickmen samen met Campbell componeerde horen we ook de fiddle van de producer, het nummer lonkt meer naar Ierse folk. Wolves Howling is ongetwijfeld een moeilijk te temmen prijsbeest op het podium. Het is echter niet al party wat de klok slaagt op Charismo, in afwachting van de geplande concertenreeks in juni en juli, is het ook in de huiskamer bijzonder aangenaam om de (h)eerlijke laidback grass van Happy For Us In The Down te beluisteren. 1. C'mon Baby Don't Bet Against Me
 2. By And By
 3. Content Not Seeking Thrills
 4. Flora
 5. Happy For Us
 6. Limousin Lady
 7. Ol' Nick
 8. The Sweet
 9. Wolves Howling
 10. You Want Me To Change
 11. World Upside Down