×

Recensie

Roots

04 mei 2010

Hacienda – Big Red &

Big, Red. Barbacoa

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Alive Records

Big, Red. Barbacoa Hacienda Roots 4 Hacienda – Big Red & Barbacoa Written in Music https://writteninmusic.com

Ik heb het al eens eerder aangegeven op WiM: Alive Records is op dit moment een van de beste indie labels met top acts als Left Lane Cruiser, Brian Olive, Henry’s Funeral Shoe en Trainwreck Riders. Hacienda is de zoveelste uitstekende band op dit label. Big Red & Barbacoa is hun tweede album en opnieuw geproduceerd door Dan Auerbach (The Black Keys).

Barbacoa is vlees langzaam gekookt op open vuur volgens Spaans / Mexicaanse traditie. Zo langzaam als dat vlees moet koken, zo snel pakt de muziek van dit Texaans / Mexicaanse kwartet je. In krap 37 minuten ga je voor de bijl. Net zo lekker als een burrito, maar dan gestript van alle extra’s. Wat dan overblijft is het vlees.

Hacienda bestaat uit drie broers en een vriend en haalt haar inspiratie uit de jaren 60. Maar anders dan producer Dan Aucherbach (Black Keys) niet uit de blues, maar meer uit Beach Boys, The Byrds, Link Wray en Grateful Dead. Aan deze totale sound kan ook nog Tex Mex worden toegevoegd. Kortom, goeie harmonie vocalen en prachtige popsongs, maar dan met een rock ’n roll feel en sound gespeeld. Debet daaraan is natuurlijk ook Dan Auerbach die het vast heeft gelegd alsof het live ingespeeld is.

Het album opent met Who’s Heart Are You Breaking Now? Mooie laidback harmonievocalen over een licht smerig klinkende gitaren. De pure sixties pop komt om de hoek kijken in I Keep Waiting en Hound Dog. Big Red is evenals Barbacoa een instrumental. You’re My Girl is een heel mooie versie van een Everly Brothers nummer, Got To Get Back Home is geweldige Tex Mex en Mama’s Cookin is rauwe rock ‘n roll.

Big Red & Barbacoa is een album van bijzonder hoog niveau dat tijdloos klinkt. 30 jaar geleden had dit een geweldig album geweest en over 20 jaar is het dat nog. 1. Who's Heart Are You Breaking
 2. Younger Days
 3. I Keep Waiting
 4. Hound Dog
 5. Prisoner
 6. Big Red
 7. You're My Girl
 8. Apples
 9. As You Like It
 10. Go To Get Back Home
 11. Mama's Cookin
 12. Barbacoa