×

Recensie

Roots

25 juni 2016

Gypsy Soul

True

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: The Beaten Track

True Gypsy Soul Roots 3.5 Gypsy Soul – True Written in Music https://writteninmusic.com

Dit muzikale verbond ontstond na een ontmoeting in Schotland. Roman Morykit een gitarist met Oekraïense/ Italiaanse roots vond in Edinburgh niet alleen de vrouw van zijn leven maar ook een muzikale partner. Cilette Swann is uit Canada afkomstig maar zong lange tijd in Parijse clubs. Het muzikale stel huwde in ’91 en verhuisde naar LA en resideert tegenwoordig in Washington.

Van daaruit hebben ze ondertussen zo’n dozijn langspelers uitgestuurd. Ook nu zorgt Cilette voor de songteksten  terwijl Roman de muzikale composities voor zijn rekening  neemt en in de studio de gitaar- en fretloze baspartijen inspeelt. Ze vormen een perfecte, melodieuze ondersteuning  voor de kristallijne zang in grotendeels akoestische nummers die heen en weer pendelen van folk naar jazz.

Het door jankende gitaren aangedreven Gotta Be Real is een rockend buitenbeentje met schetterende ontspoorde trompetjes op de achtergrond en ook You’re Everything To Me balanceert tussen snerpende slides en cello intermezzo’s maar meestal overheerst een meer ingetogen sfeer. Magic Carpet Ride heeft niets te maken met het gelijknamige rocknummer van Steppenwolf, het is een zweverig instrumentaaltje dat niet in een of andere (natuur)documentaire zou misstaan.

De coverkeuze is niet echt origineel te noemen gelukkig is de uitvoering  dat wel. Leonard Cohens veelvuldig gecoverde Hallelujah krijgt hier een subtiele, jazzy versie aangemeten en ook  voor Amazing Grace krijgt is er een gepersonaliseerde behandeling. Voortreffelijk vakwerk zonder meer. 1. Your Kind
 2. We Are What We Believe
 3. Gotta Be Real
 4. 6000 Miles
 5. Hallelujah
 6. Magic Carpet Ride (inst.)
 7. Mirabelle
 8. Long, Long Ride
 9. He Wore Sandals In The Snow
 10. You’re Everything To Me
 11. Amazing Grace (revisited)