×

Recensie

02 juni 2016

Guy Verlinde

Rooted in the blues

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Parsifal/Dixie Frog

Rooted in the blues Guy Verlinde Roots 4 Guy Verlinde – Rooted in the blues Written in Music https://writteninmusic.com

De sympathieke uit Gent afkomstige Guy Verlinde heeft met Rooted In The Blues een sprankelend nieuw bluesalbum afgeleverd. Het gaat hier om 13 nieuwe tracks allemaal van de hand van Verlinde die stuk voor stuk diep geworteld zijn in de zogenaamde Old School Blues, maar eigenlijk ook uit zijn eigen bluesverleden. Op deze plaat zijn nummers terecht gekomen die hij eigenlijk al heel lang speelt met zijn eigen begeleidingsband The Mighty Gators, maar die tot nu toe niet zijn uitgebracht om wat voor redenen dan ook.

In de loop van de tijd zijn deze nummers gerijpt en doorontwikkeld. Doordat Guy de juiste mensen bij elkaar wist te krijgen in de opnamestudio konden de opnames in twee dagen tot tevredenheid worden afgerond. Dit alles heeft plaatsgevonden op 8 en 9 januari 2016 in de Close Session Recording Studio. Opmerkelijk is ook dat het label Dixiefrog hem carte blanche heeft gegeven om dit album op te nemen zonder zelfs maar een demo gehoord te hebben.

Guy wordt op dit album bijgestaan in plaats van zijn eigen vaste band The Mighty Gators door een keur van uitstekende Nederlandse- en natuurlijk Belgische blues artiesten. De samenstelling van de band voor dit album is naast Guy Verlinde op gitaar en vocals, Richard van Bergen op gitaar en backing vocals, Patrick Cuyvers op piano, hammond en backingvocals, Steven Troch bluesharps, René Stock op basgitaar en contrabas, Frederik Van den Berghe op drums en percussie. Verder is er een prima vocale bijdrage van de in de blues doorgewinterde Tiny “Legs” Tim op Going Down to Missy Sippy.

Het album ademt een live-achtige sfeer. De vrolijkere, meer swingende blues met een hoge “Jivefactor” heeft de overhand op deze plaat. Aansprekende voorbeelden hiervan zijn Soul Jivin’ en Drivin’ Home To You en vooral ook Whole Lot of Lovin’.

Toch ook is er een aantal doorleefde minor bluesballads te horen zoals I’d Rather Feel Lonely Tonight met werkelijk schitterend bluesharpspel dat een mooie tegenhanger vormt voor de bijtende slideguitarlicks en de laatste track Treat Me Right waarbij opvalt dat de gitaarsolo’s met veel gevoel, beheerst en weloverwogen worden gespeeld. Luister zeker ook naar de lekker in het gehoor liggende instrumental Nite Trippin’, de spannende boogie Winter Blues en het Allman Brothersachtige Take Your Time.

Rooted In The Blues is de prima opvolger van het in 2015 uitgebrachte Better Days Ahead. Guy Verlinde houdt de blues wederom springlevend en blijft met dit album heel dicht bij de authentiekere bluesvormen en dat is een feestje om naar te luisteren. Chapeau! 1. I've Got You
 2. Soul Jivin'
 3. Drivin' Home to You
 4. Thinkin' About My Baby
 5. Goin' Down to Missy Sippy
 6. Jump & Jive
 7. I'd Rather Feel Lonely Tonight
 8. Nite Trippin'
 9. Winter Blues
 10. A Whole Lot of Lovin'
 11. Take Your Time
 12. Let's Have a Party
 13. Treat Me Right