×

Recensie

Roots

21 juli 2013

Guy Clark

My Favorite Picture Of You

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Dualtone

My Favorite Picture Of You Guy Clark Roots 4 Guy Clark – My Favorite Picture Of You Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar na het album Somedays The Song Writes You komt Guy Clark met My Favorite Picture Of You. Een albumtitel die geen vragen oproept als je weet dat vorig jaar zijn vrouw Susanna overleed, nadat de twee ruim 40 jaar getrouwd waren. Ongeveer net zo lang duurt de carrière van de in Texas geboren country-artiest inmiddels al. Een carrière die begon in de jaren 70 toen hij samen met anderen de ‘progressive country’ op de kaart zette.

In de jaren die volgden maakte hij bijna 20 albums en werden zijn songs gecoverd door grote namen als Johnny Cash, The Highwaymen, John Denver, David Allan Coe, Vince Gill en Ricky Skaggs. Clark werd gaandeweg de mentor van muzikanten als Steve Earle en Rodney Crowell en nog altijd wordt zijn naam vaak in één adem genoemd met singer-songwriters als John Prine en Townes Van Zandt (met wie hij ook bevriend was).

Dit nieuwe album telt in totaal 11 nummers, waarvan Clark er 10 zelf schreef. Dat 11e nummer is My Waltzing Fool, een cover van Lyle Lovett. Het titelnummer is ronduit prachtig: muzikaal, tekstueel en vooral emotioneel. De manier waarop Clark zijn favoriete foto van zijn overleden vrouw bezingt (zie ook hieronder) is ontroerend mooi:

“My favourite picture of you
Is the one where it hasn’t rained yet
As I recall there came a winter squall
And we got soakin’ wet
A thousands words in the blink of an eye
The camera loves you and so do I
Click

My favourite picture of you
Is the one where you’re starin’ straight into the lens”

Gelukkig blijft het niet bij dit ene nummer, ook de rest van het album is erg de moeite waard. Je hoort veel klassieke country-thema’s voorbij komen, de manier waarop Clark die invult is erg persoonlijk én erg prachtig. Aan zang heeft hij wel duidelijk ingeboet. Aan de andere kant, dat is natuurlijk ook niet gek voor iemand die in november 72 jaar wordt. Het geeft het album zelfs een Rick Rubin-achtige sfeer: Clark klinkt puurder en oprechter dan ooit tevoren. Daarnaast wordt de zang ook nog eens mooi aangevuld door de harmony vocals van bassiste/celliste Bryn Davies en Morgane Stapleton. En nóg belangrijker, het album is tekstueel en muzikaal van zo’n niveau dat duidelijk is dat Guy Clark nog altijd aan de top van zijn genre staat.

Van zijn lichting zijn helaas niet meer zo veel helden in leven. Een goede reden om Guy Clark te koesteren. Een andere reden is dat hij nog altijd geweldige muziek maakt. Dat heeft hij bewezen met het prachtige My Favorite Picture Of You. 1. Cornmeal Waltz
 2. My Favorite Picture Of You
 3. Hell Bent On A Heartache
 4. El Coyote
 5. Heros
 6. Rain In Durango
 7. Good Advice
 8. Death Of Sis Draper
 9. The Waltzing Fool
 10. The High Price Of Inspiration
 11. I'll Show Me