×

Recensie

Klassiek

26 maart 2011

Gustav Mahler

Symfonie Nr. 2 Auferstehung

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: EMI Records Ltd.

Symfonie Nr. 2 Auferstehung Gustav Mahler Klassiek 3 Gustav Mahler – Symfonie Nr. 2 Auferstehung Written in Music https://writteninmusic.com

De tweede symfonie van Gustav Mahler is een gigantisch bouwwerk; een kathedraal met nissen, torentjes, waterspuwers, orgels, graven, enzovoorts. De naam en het centrale thema van het werk is ‘Auferstehung’. Naast de achtste was dit Mahler’s meest succesvolle en populaire werk tijdens zijn leven.

Het eerste deel van de symfonie wordt majestueus ten gehore gebracht. Het daaropvolgende deel klinkt zangerig en mooi, maar af en toe iets te gehaast. Het derde deel is erg bewogen en er wordt prachtig gemusiceerd. Het vierde en vijfde deel zijn de mooiste delen van deze uitvoering, maar toch vind ik dat Sir Simon Rattle zijn tempi te langzaam kiest. Hierdoor verliest het werk op cruciale momenten zijn impact. En dit soort momenten komen eigenlijk door de hele symfonie terug. Door die lage tempi zorgt hij er natuurlijk voor dat bepaalde gedeeltes de nadruk krijgen, maar ook dat de stroom van de muziek verstoord wordt. En dat is jammer, want de Berliner Philharmoniker klinken prachtig!

De keuze van de zangeressen is opvallend. Mahler heeft de tekst geschreven voor alt en sopraan, maar op de CD is naast de sopraan Kate Royal de mezzo-sopraan Magdalena Kožená te horen. Dat neemt niet weg dat er prachtig gezongen wordt. Ook de leden van het Rundfunkchor Berlin zingen hun teksten vol overtuiging.

Deze specifieke interpretatie van sir Simon Rattle zorgt in ieder geval voor een andere Mahler 2 dan ik gewend ben. Dat hoeft niet meteen te zeggen dat de symfonie daarom slecht uitgevoerd is. Ik denk dat de meer traditionele luisteraars toch even moeten wennen aan deze uitvoering. De tijd zal leren of ze de waardering krijgt die ze wellicht verdient. 1. I. Allegro Maestoso


 1. II. Andante moderato
 2. III. In ruhig fliessender Bewegung
 3. IV. Urlicht. Sehr feierlich, aber schlicht
 4. V. Im Tempo des Scherzos. Wild herausfahrend
 5. Wieder sehr breit
 6. Ritardando...Maestoso
 7. Wieder zurückaltend
 8. Langsam. Misterioso
 9. Etwas bewegter
 10. Mit Aufschwung aber nicht eilen