×

Recensie

Jazz

14 augustus 2018

Guru

Jazzmatazz Volume 1 (25th anniversary vinyl edition boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Urban Legends

Jazzmatazz Volume 1 (25th anniversary vinyl edition boxset) Guru Jazz 5 Guru – Jazzmatazz Volume 1 (25th anniversary vinyl edition boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Je kunt legendarische albums op verschillende manieren uitbrengen maar met de ‘25th anniversary’ vinyl-uitgave van Jazzmatazz, het legendarische album uit 1993, waarop rapper Guru jazz en hiphop zo briljant liet samenvloeien, is een nieuwe standaard bereikt. Met 3 dikke plakken vinyl in een box, naast het originele album ook de instrumentale tracks en de remixen en b-kanten, is vrijwel alles wat het eerste deel van Jazzmatazz inhield heruitgebracht.

Guru (het alias van Keith Edward Elam) was voor het uitbrengen van Jazzmatazz in 1993 al een held om zijn excellente skills als rapper binnen Gangstarr, het legendarische hiphop-duo dat hij vormde met de al net zo briljante DJ/trackmaker Premier. Beiden idolaat van jazz, hadden ze op hun eerste albums via samples al flink met jazz geflirt, zoals het meesterlijke Jazz Thing (‘Jazz ain’t the past, this music’s gonna last’), maar vanuit de gedachte over jazzsamples te rappen wilde Guru met Jazzmatazz een meer organische blend bewerkstelligen.

Nog geen twee maanden nadat hij met DJ Premier het vierde (en geweldige) Gangstarr-album Hard To Earn had opgenomen uitbracht verscheen Jazzmatazz – An Experimental fusion of hip-hop and jazz (de officiële lange titel). Het album bleek gelijk bij release een ware sensatie en hoewel het hiphop- en het jazzpubliek destijds nog grotendeels twee afzonderlijke belevingsgroepen waren, werd het album door beide groepen gelijk in de armen gesloten. Het album bleek voor beide afzonderlijke groepen een perfecte kennismaking met een nieuw genre. Alleen al daarom levenslange eeuwige roem voor Guru!

Met jazzhelden als Donald Byrd, Roy Ayers, Lonnie Liston Smith, Ronny Jordan, Courtney Pine, Branford Marsalis (die ook al te horen was op Jazz Thing), zangeressen N’dea Davenport, DC Lee en Carleen Anderson en de geweldige Franse rapper MC Solaar als gasten bleek Jazzmatazz de definiëring van alles dat Guru in zijn hoofd had gehad om jazz en hiphop samen te brengen. Met een geweldig spelende liveband in combinatie met die diepe, zo mooi intrigerende rapstem van Guru bleek Jazzmatazz een geniale sfeer te genereren die vanaf het allereerste moment alle kenmerken van een meesterwerk in zich had.

Bij terugluisteren blijkt Jazzmatazz nog steeds te staan als een huis. Wat missen we in de overdaad van de tegenwoordige hiphop toch muzikale en tekstuele intelligentie. En wat had Guru (Gifted Unlimited Rhymes Universal) daar toch veel van. Daarnaast blijft de setting uniek met zeer dansbare ritmes, geweldig spel en die onweerstaanbare coolness die jazz en hiphop nu eenmaal hebben. Elke track is even aanstekelijk en sloot destijds perfect aan op de New Yorkse volop door jazz beïnvloede hiphopsferen en de Britse acid jazz golf. Het album werd dan ook zowel in New York als Londen opgenomen.

Tracks als Loungin’, No Time To Play, Trust Me en Take A Look (At Yourself) zijn zo classic als je ze classic kan krijgen. Maar eigenlijk zijn gewoonweg alle tracks onweerstaanbaar. Ook tracks als Down The Backstreets, het superfunky Slicker Than Most en Le Bien, Le Mal (wat blijft ook Frans een heerlijke taal voor rap…) zijn al net zo essentieel hiphop als jazz. Wat een geweldige flow hebben alle tracks toch en wat zijn ze heerlijk spontaan en eerlijk vastgelegd. Jazzmatazz is en blijft een meesterwerk met tracks die als ze eenmaal in je hart en hoofd zitten daaruit nooit meer verdwijnen.

De 3 vinylplakken die de ‘25th anniversary’ van Jazzmatazz Volume 1 boxset kent zijn gevat in een mooie dikke boxhoes waarbij naast het vinyl ook nog een 12×12 fotoboek van Theirry LeGoues is bijgesloten.

Tracklisting Jazzmatazz Volume 1 (vinyl boxset):

Jazzmatazz (original album):

Side A:

 1. Introduction
 2. Loungin’
 3. When You’re Near (featuring Simon Law)
 4. Transit Ride (featuring Zachary Breaux)
 5. No Time To Play (featuring Ronnie Jordan)
 6. Down The Backstreets (featuring Lonnie Liston Smith)

Side B:

 1. Respectful Dedication
 2. Take A Look (At Yourself) (featuring Roy Ayers)
 3. Trust Me
 4. Slicker Than Most
 5. Le Bien, Le Mal
 6. Sights In The City

Jazzmatazz Volume 1 – Instrumentals:

Side A:

 1. Loungin’ (Instrumental)
 2. When You’re Near (featuring Simon Law) (Instrumental)
 3. Transit Ride (featuring Zachary Breaux) (Instrumental)
 4. No Time To Play (featuring Ronnie Jordan) (Instrumental)
 5. Down The Backstreets (featuring Lonnie Liston Smith) (Instrumental)

Side B:

 1. Take A Look (At Yourself) (featuring Roy Ayers) (Instrumental)
 2. Trust Me (Instrumental)
 3. Slicker Than Most (Instrumental)
 4. Le Bien, Le Mal (Instrumental)
 5. Sights In The City (Instrumental)

Jazzmatazz Volume 1 – Rare Remixes / B-Sides:

Side A:

 1. Loungin’ (Square Biz Mix)
 2. Loungin’ (Guru Meets The Professor Mix) (featuring Donald Byrd)
 3. Loungin’ (Jazz Not Jazz Mix) (featuring Donald Byrd)
 4. No Time To Play (CJ’s Master Mix) (featuring Ronnie Jordan and Dee C. Lee)

Side B:

 1. Trust Me Trust Me (CJ’s Master Mix) (featuring N’Dea Davenport)
 2. Season For Change (Ronnie Jordan featuring Guru)
 3. Season For Change (Dawn Of The Season Mix) (Ronnie Jordan featuring Guru)