×

Recensie

Rock

12 december 2015

Gun Outfit

Dream All Over

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Paradise of Bachelors

Dream All Over Gun Outfit Rock 4 Gun Outfit – Dream All Over Written in Music https://writteninmusic.com

Gun Outfit draait om een oorspronkelijk uit Olympia, Washington afkomstig duo, maar het is hun verhuizing naar Los Angeles, California die nu van grote invloed op hun muziek is. De hete zon en het ruwe landschap doemen als vanzelf op in je hoofd als je de zeer trage, licht dromerige muziek van de band hoort.

Waar Gun Outfit in het verleden qua geluid nog makkelijk te linken viel aan rafelige (noise)rock uit de 90’s en vleugjes punk, is een duidelijke muzikale omschrijving van hun muziek al sinds hun vorige album Hard Coming Down veel lastiger geworden. De lome, snikhete rock kent nog wel spontaan heftige uitbarstingen, maar klinkt vaak zo traag mogelijk. Niet saai of slaperig, wel monotoon en zeer beschouwend. Alsof je met een cowboyhoed op je hoofd door een gortdroge woestijn rijdt in een auto die door een oververhitte motor niet harder meer kan dan 50 km/h, af en toe omkijkend met een revolver in je hand; niemand zit je achterna, het is gewoon paranoia. Of een zonnesteek?

De belangrijkste troef van de band is de eigenzinnige samenzang tussen Dylan Sharp en Carrie Keith, die ieder hun eigen liedjes zingen, maar vaak ook samen in duel zijn. Een duel, wat net als de  muziek in alle rust wordt uitgevoerd. Carrie klinkt wat dromeriger dan de totaal stoïcijnse Dylan, maar beiden hebben een desinteresse in hun vocalen die goed bij de muziek past. “You and I are not the only satellites, circling an uninhabitable void for our whole lives”, klinkt het in In Orbit. Het nummer klinkt als saamhorigheid in leegte, met zijn allen het niets tegemoet, in plaats van eenzaamheid. Noem het een vleugje zwarte humor; de liedjes op het album zitten vol met dit soort teksten.

Het is in principe de vreemde westernsfeer in combinatie met het (anti?)tempo dat de muziek zo bijzonder maakt. Het album is qua instrumentatie weliswaar rijker dan zijn voorganger, maar slaagt er toch in meer doods te klinken.  Een belangrijke toevoeging binnen het geheel zijn de zelfgebouwde elektrische sitars van vriend en cultmuzikant Henry Barnes (onder andere Man is The Bastard en Amps for Christ) die de muziek een tintje psychedelische wereldmuziek meegeven. Het is een leuke toevoeging, maar een verandering die niet veel invloed heeft op het eigenzinnige totaalgeluid. Hooguit zorgt het voor een gevoel van vervreemding van de wereld, dat toch al ruim aanwezig is op Dream All Over.

Op-en-top een sfeerplaat en horen is begrijpen. Gun Outfit is een band die eigenlijk zijn eigen genre creëert: onderkoelde slowcore woestijnrock = woestijncore??? Ach, we moeten er maar gewoon naar luisteren… 1. Gotta Wanna
 2. Legends Of My Own
 3. Matters To A Head
 4. Compromise
 5. Angelino
 6. Came To Be
 7. Scorpios Vegas
 8. Pass On Through
 9. In Orbit
 10. Blue Hour
 11. Worldly Way
 12. Only Ever Over