×

Recensie

16 november 2017

Grovgast –

Diggids

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Grovgast Enterprises

Diggids Grovgast Alternative 4.5 Grovgast – Diggids Written in Music https://writteninmusic.com

Grovgast is het duo Matthias Meersmans (broer van Jonas die recent Monnift uitbracht) en Bram Van Houtte, die sommigen nog kennen van hun verleden bij Codasync. Met die groep is er natuurlijk een zekere verwantschap, een muzikaal verleden laat zich immers niet zomaar uitwissen. Toch is Grovgast gelijk anders in sound dan hun voormalige groep.

Wat behouden blijft is het avontuurlijke. Zo laat Grovgast, net als Codasync, zich niet zo graag vastpinnen op gelijk welk labeltje. In die zin is dit écht vrije, onafhankelijke muziek, net als het Grovgast label waar de plaat op verschijnt. Het grote voordeel van eigen beheer is dat je de touwtjes zélf in handen neemt en dat je daardoor ook niet hoeft te buigen naar de wetten die gelden bij commerciëlere muziek.

Die hang naar onafhankelijkheid typeert het duo ergens. Dat merk je ook aan de wat bijzondere hoes van Bent Vande Sompele, die visueel aantrekkelijk is maar tezelfdertijd ook mysterieus en uitdagend. En laat dat nu nét de essentie van de muziek zijn. Grovgast mixt vanalles door de muzikale blender waardoor er echt een nieuw geluid ontstaat dat je vrijwel enkel als ‘grovgast’ kan beschrijven.

Neem bijvoorbeeld de groovy funk met een stevige hoek af tijdens opener Rileasir. Je hoort er een echo in van de manier waarop Massive Attack haar songs kruidt met oriëntaalse geluiden of de manier waarop een band als STUFF. goochelt met geluiden. Maar het is ook zoveel méér dan dat alleen. En dus kan je eigenlijk alleen maar vaststellen dat deze muziek een echt oorspronkelijk en dus ook vernieuwend karakter heeft.

Verderop hoor je hoe dit duo aan de haal gaat met allerhande ideetjes die ook bij meerdere luisterbeurten interessant blijven. Zoals Toutasis, een van de vele nummers die de fictieve geluidsband kan zijn bij een opwindende achtervolging. Muzikaal gezien krijgen we een heerlijke bouillabaisse (de mutante funk van Beck, sluwe, zich verstoppende jazz, beestige improv, dwarse beats&electronics,..) waarbij de vaak opwindende, tot freewheelen aanzettende composities naadloos in elkaar overgaan.

Check bijvoorbeeld het treffend getitelde Mannovre, dat de vrije geest en het muzikale bochtenwerk op dit album goed weergeeft of laat u gaan door de feestelijkheid van Suikerkruit. En wat te zeggen van afsluiter Berlucher die heerlijk opvlamt op een manier waarbij zelfs die van Millionaire de wenkbrauwen zullen fronsen.

Kortom: een bijzonder verslavend album met al even bizarre, maar net daarom ook fascinerende sounds. Voor muziekliefhebbers die maar al te graag buiten de lijntjes kleuren en het reeds gekende graag overboord gooien. De albumrelease in de immer spannende concertzaal Het Bos hebben we helaas gemist, maar het zou ons zeker niet verbazen moest dit duo niet zijn weg vinden naar vele andere concertzalen en muziekfestivals.  1. Rileasir
  2. Toutasis
  3. Genuflek
  4. Slovnavt
  5. Barinois
  6. Haderva
  7. Ostrabat
  8. Mannovre
  9. Suikerkruit
  10. Berlucher