×

Recensie

Roots

28 juni 2020

Greyhounds

Primates

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Nine Mile Records

Primates Greyhounds Roots 3.5 Greyhounds – Primates Written in Music https://writteninmusic.com

Het Texaanse duo uit Austin pakt al twee decennia uit met een broeierige fusie die traditionele R&B verbindt met bluesy elementen en daarbij gewetensvol de sociale context in  hun songwerk verwerkt op zelfgeproduceerde langspelers. Toetsenman Anthony Farrell verdeelt nog steeds de vocale partijen met gitarist Andrew Trube. In tegensteling tot het voorgaande werk engageerden ze nu een ‘buitenstaander’ om in hun nieuwe studiostek  Bud’s Recording Services de producerstoel in te nemen. Steve Berlin, de multi-instrumentalist en stapte ooit van The Blasters over naar Los Lobos en is daarnaast  een druk bevraagd sessieman en producer.

Overigens een prima keuze, Berlin lokt het duo, aangevuld met drummer John Speice sporadisch buiten het vertrouwde afgebakende terrein. Omon’i is zo’n prettig buitenbeentje, echoënde snaarverrichtingen en grommende parlandozang prikkelen de verbeelding en evoceren een  golvend western panorama. Die afsluitend track werd dan ook in samenwerking gecomponeerd met Sam Greyhorse, een kleurrijke cowboy die wel eens in de straten van Austin gesignaleerd wordt op zijn paard of muildier.

In Stay Here Tonight klinken latin elementen door met subtiele Sataneske shuffles, het is afkomstig van Dante Chavez Vela. Berlin levert zijn bijdrage als een co-componist  in People In The Park, er schemert eveneens sociaal engagement door zoals gebruikelijk bij het werk van deze muzikale hazewinden. Luister maar eens naar  een troostend Nobody’s Judging en de titeltrack Primates. Persoonlijke relationele problematiek wordt evenmin uit de weg gegaan, getuige het zwierige op priemende gitaar en wulps koorwerk flanerend Bet It All On Love.

Het blijft altijd bijzonder aanstekelijk en moeiteloos verteerbaar door de funky R&B basis en soulvolle zang. Dat de verrichtingen van Greyhounds op waardering van  gerenommeerde collega’s zoals Derek Trucks en JJ Grey kunnen  rekenen is een duidelijke indicatie voor de kwaliteit.

   1. Tune In
  2. Stay Here Tonight
  3. People In The Park
  4. Nobody’s Judging
  5. Pick Up The Phone
  6. Bet It All On Love
  7. Primates
  8. Long Goodbye
  9. This I Know
  10. Omon’i