×

Recensie

Rock

17 oktober 2018

Greta van Fleet

Anthem Of The Peaceful Army

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Virgin

Anthem Of The Peaceful Army Greta van Fleet Rock 4 Greta van Fleet – Anthem Of The Peaceful Army Written in Music https://writteninmusic.com

“De redders van de rock n’roll” en “The Next Big Thing” zijn slechts twee etiketten die het piepjonge kwartet Greta van Fleet dit jaar kreeg opgeplakt. De loftuitingen kwamen van alle kanten, van Elton John tot Nikki Sixx. Fantastische liveshows versterkten hun reputatie en dankzij twee sterke EP’s gingen veel deuren open die voor andere bands gesloten blijven. Dat hun carrière komeetachtige vormen begint aan te nemen, blijkt wel uit het feit dat de band erin slaagt om nog voor het officiële debuut middelgrote zalen in Europa en de VS uit te verkopen.

Keerzijde van al die buzz en sensatiepers is dat de verwachtingen voor het debuut natuurlijk erg hoog liggen. Op basis van de vier nummers die voor de release al zijn vrijgegeven, wisten we al dat we iets bijzonders mochten verwachten. De band volgt dezelfde muzikale koers als op de EP’s en is sterk geïnspireerd door de rock uit de late sixties en vroege seventies. Al honderden misschien wel duizenden journalisten vergeleken de band met Led Zeppelin. Die vergelijkingen gaan de luisteraars ook maken want Josh Kiszka’s stemgeluid lijkt wel heel veel op dat van een jonge Robert Plant, de gitaarpartijen van Jake Kiszka herinneren aan Jimmy Page en het diepe basgeluid van Sam Kiszka is John Paul Jones ten voeten uit. Drummer Danny Wagner lijkt nog het minst op zijn voorbeeld John Bonham. Greta van Fleet zal dus geen prijzen voor originaliteit winnen, net zo min als Kingdom Come die won in de jaren tachtig.

Anthem Of The Peaceful Army klinkt als een Led Zeppelin album uit begin jaren zeventig en dat is eerder bedoeld als een compliment dan als een verwijt. Het eeuwige gezeur over een reünie van Plant, Page en Jones kan nu ophouden want we hebben een band die precies hetzelfde klinkt en nog fris en fruitig is. Op het album staan geen slechte nummers en uitschieters zijn er genoeg. Luister eens naar het sterk opgebouwde Watching Over en realiseer je dan dat het nummer is bedacht door twee 22 jarigen en twee 19 jarigen en je realiseert je dat hier een band met een enorm potentieel aan het werk is. Lover, Leaver (Taker, Believer) stampt er heerlijk op los en zal menig concertzaal op zijn kop zetten. De productie is heerlijk organisch en nostalgisch puur, geen gedoe met Pro Tools zoals zoveel Amerikaanse bands tegenwoordig doen. Naast de eerder genoemde legendarische Engelse band zijn ook invloeden van Cream, Hendrix en Neil Young alomtegenwoordig. De band is op zijn best op de wat langere nummers zoals Brave New World waarin de muzikanten laten horen wat ze in huis hebben. Het album sluit af met het ingetogen Anthem waarop een hoofdrol voor zanger Josh Kiszka is weggelegd. Zijn stem en zeker zijn wat schelle kopstem vraagt wat gewenning en zal sommige luisteraars wellicht zelfs wat irriteren. Wat als een paal boven water staat, zelfs in tijdens van tsunami’s,  is dat deze vier jongens gezegend zijn met talent. Als ze dat blijven ontwikkelen en de aandrang behouden om goede muziek te maken, hebben we nog heel wat mooie albums in het vooruitzicht.

Dit album behoort zonder twijfel tot de beste debuutalbums van de laatste jaren, maar ontbeert de originaliteit om in het rijtje Jimi Hendrix, The Band, Ramones, Van Halen, Guns N’ Roses, Pearl Jam etc. te worden geschaard. Hopelijk lukt het Greta van Fleet om rockmuziek in Noord-Amerika weer wat populairder te maken want de laatste jaren staan er veel te weinig echte rockmuzikanten op en komen talentvolle bands (Rival Sons, Vintage Trouble etc.) niet of nauwelijks op de radar van een groter publiek. Door de enorme marketing push en mond-tot-mond reclame wordt dit album geheid een verkoophit die misschien wel op de eerste plek in de Billboard album charts binnenkomt.

In februari speelt Greta van Fleet in Afas Live. Wees er snel bij want deze band gaat heel snel naar de grootste zalen die ons land telt. 1. Age Of Man
 2. The Cold Wind
 3. When The Curtain Falls
 4. Watching Over
 5. Lover, Leaver
 6. You're The One
 7. The New Day
 8. Mountain Of The Sun
 9. Brave New World
 10. Anthem
 11. Lover, Leaver (Taker, Believer)