×

Recensie

Jazz

21 februari 2012

Positie 19 Jaarlijst 2012

Gregory Porter

Be Good

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motema

Be Good Gregory Porter Jazz 4.5 Gregory Porter – Be Good Written in Music https://writteninmusic.com

Gregory Porter is zonder twijfel een van de fijnste nieuwe soulzanger van de afgelopen jaren. Zijn warme, diepe stem gemixt met zijn pure jazzcomposities vol soul hebben met Be Good dezelfde grote klasse als zijn debuut Water.

Pas na een flinke word-of-mouth na het dakoptreden bij North Sea (een beetje vreemde plek voor de zanger die daarvoor op tv bij Jools Holland grote indruk had gemaakt) werden de kwaliteiten van de Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter op waarde geschat. Nadat de pracht track 1960 What? in het najaar de Podcasts en radio vond en er ook late recensies van het debuutalbum Water (2010) verschenen, kreeg Porter de aandacht die hij verdient. Want wat heeft die man een geweldige stem en wat is zijn muziek puur en overweldigend: jazz-meets-soul.

Was Water een prachtdebuut, Be Good is een waardige opvolger in alle facetten. Grote kracht is natuurlijk dat Porter al zijn songs zelf schrijft, in muziek de perfecte balans tussen jazz en soul vindt en zijn teksten biografisch zijn. Het geeft songs als albumopener Painted on Canvas, On My Way To Harlem, het wonderlijk mooie Real Good Hands, Mother’s Song een hartverwarmende meerwaarde. Echt elke song is raak op Be Good. De songs van Porter en zijn uitstekend en warm spelende band klinken daardoor tijdloos en vol emotie. Het kan niet anders of Porter wordt de grote publiekslieveling op de komende North Sea Jazz editie. 1. Painted On Canvas
 2. Be Good (Lion's Song)
 3. On My Way To Harlem
 4. Real Good Hands
 5. The Way You Want To Live
 6. When Did You Learn
 7. Imitation Of Life
 8. Mother's Song
 9. Our Love
 10. Bling Bling
 11. Work Song
 12. God Bless The Child