×

Recensie

Roots

11 november 2020

Gregory Page

One Hell Of A Memory

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Munich Records

One Hell Of A Memory Gregory Page Roots 3.5 Gregory Page – One Hell Of A Memory Written in Music https://writteninmusic.com

Gregory Page groeit op in Engeland bij zijn Ierse moeder, een zangeres en saxofoniste die met het meidengroepje The Beat-Chics ooit het voorprogramma van The Beatles verzorgde. Page’s vader, een muzikant met Armeense roots speelde in een Franse pop groep en bleef decennia lang onbekend. Op zijn veertiende verhuist Page naar de overkant van de oceaan. In California vindt de schuchtere jongeman troost in gedichten en gitaarspelen en koestert het songwerk van James Taylor en Paul Simon, evenals het empathische  werk van Leonard Cohen en Nick Drake.

De muziek biedt een uitweg voor de depressie en met de hulp van John Doe realiseert hij in de jaren negentig Fare Thee Well, een debuut dat ondertussen een respectabel aantal opvolgers telt.  Een jarenlange intense wederzijdse samenwerking met Jason Mzras resulteert in One Hell Of A Memory dat in een bijzonder moeilijke periode, geschillen en gerechtszaken met machtige personen in de muziekindustrie, tot stand komt.

In Right Now Not Tomorrow is daar weinig van te merken, fiddle en een akoestisch snarenarsenaal zorgen voor een bijzonder  opgewekte sfeer, dat optimisme klinkt ook door in Green Lights & Blue Skies, vrolijk huppelende folkpop.  Met het op de Uillean Pipes en whistles en fiddle en banjo van Eric Rigler en  Dennis Caplinger huppelende Place In The Choir verzeilen we in Ierland.

Ballad Of Bridget Hall verhaalt het tragische lot van een de vijftienjarige Sean, de broer van Page’s oma die op zijn vijftiende werd doodgeschoten, galmende wanhoopskreten en harmonium  versterken de desolate oorlogssfeer.

Naast duetten met producer Mzras wordt de pianoballade A Crying Shame gezongen door Cindy Wasserman die terug opduikt  voor harmonische ondersteuning  in een tussen traditionele en hedendaagse folk pendelend Nothing Wrong With Me.

Het smartelijke gecroonde Miss The Mississippi and You  lijkt wel een uit de jaren dertig weggelopen ragtime wals. In de afsluiter heffen Page en Mzras enthousiast het glas, een  hoopvol adieu aan de donkere tijden in een aanstekelijke opgewekte visie.

   1. Right Now Not Tomorrow
  2. Green Lights & Blue Skies
  3. Place In The Choir
  4. Ballad Of Bridget Healy
  5. A Crying Shame
  6. Change The Weather
  7. The Promise
  8. Nothing Wrong With Me
  9. Miss The Mississippi And You)
  10. One Hell Of A Memory