×

Recensie

Roots

07 oktober 2018

Gregory Alan Isakov

Evening Machines

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dualtone

Evening Machines Gregory Alan Isakov Roots 3.5 Gregory Alan Isakov – Evening Machines Written in Music https://writteninmusic.com

Hij zag het levenslicht in Zuid-Afrika, groeide op in Philadelphia, Pennsylvania waar hij als tiener met een bandje rondreisde, het begin van eindeloze omzwervingen die uiteindelijk naar Colorado leidden. Daar komt hij tot rust op zijn boerderij in de buurt van Boulder waar hij zaden en planten verkoopt aan plaatselijke groentetelers en aan zijn songwerk sleutelt.

Het is die innerlijke rust die alleen in de natuur te vinden is die Isakov uitermate inspireert. Op een handvol in eigen beheer uitgebrachte langspelers horen we naast sfeervolle folk en pop, een soort rurale kamermuziek. Op de voorganger wordt dat oudere songwerk in samenwerking met Colorado Symphony in een weelderige, niet van enig bombast gespeende, klassiek context geplaatst.

Vijf jaar na The Weatherman beluisteren we nieuw werk van Isakov. Evening Machines baadt in de vertrouwde, genuanceerde folkssound in een verruimd georkestreerd kader. Multi-instrumentalist Isakov werkte in zijn tot studio omgebouwde schuur samen met klankingenieur Andrew Berlin. De verrichtingen van zijn band en aanvullende bijdrage van enkele gastmuzikanten werden in overleg met Tucker Martine verweven met de initiële sessies.

Berth componeerde Isakov samen met banjoman Steve Varney, donkere pianotonen worden vergezeld door strijkers, in de verte huilt een pedalsteel.Een organisch geheel dat de immigratie symboliseert, een thema dat herinneringen aan Isakov’s ervaringen tijdens zijn kinderjaren oproept.

In het akoestische San Luis wordt de geprevelde zang door prachtig uitwaaierende vocale backing vergezeld en dat creëert een dromerige sfeer die in Southern Star enigszins verstoort wordt met een  sterk ritmische drumroffels en strijkers terwijl ook Powder op een identieke combinatie verder borduurt; Cavesis eveneens op die galmende, meer gespierde sound geënt. Chemicals flirt even met falsetto zang, het nummer werd als single uitgebracht.

We ontdekken hier en daar beslist sterkere nummers waarin het gevoel van eenzaamheid primeert. Na de meer introverte beschouwingen in Too Far Away en Where Your Gonna Go volgt nog een prachtig Wings In All Black. Intimistische ontboezemingen die in de staart nog bijzonder aangename luistermomenten creëren.

Tijdens de gezamenlijk Europese tour met Joe Purdy in november geeft Isakov enkele concerten in de Lage Landen. 1. Berth
 2. San Luis
 3. Southern Star
 4. Powder
 5. Bullet Holes
 6. Was I Just Another One
 7. Caves
 8. Chemicals
 9. Dark, Dark, Dark
 10. Too Far Away
 11. Where You Gonna Go
 12. Wings In All Black