×

Recensie

Alternative

31 januari 2019

Green River – (Deluxe

Dry As A Bone

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sub Pop

Dry As A Bone Green River Alternative 3 Green River – Dry As A Bone (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Voor velen leek de grunge-explosie die begin jaren negentig het muzieklandschap veranderde uit het niets te komen. Maar in feite was het een resultaat van gebeurtenissen die als dominosteentjes tegen elkaar beukten. Een zo’n steentje was het uiteenvallen van Green River. Uit de as van die band kwam via Mark Arm en Steve Turner de band Mudhoney voort. Jeff Ament en Stone Gossard gingen verder met Mother Love Bone, wat (alweer een volgend dominosteentje) na het overlijden van hun frontman Andrew Wood muteerde in wat we nu als Pearl Jam kennen.

Afijn, Green River dus. Hun albums Dry As A Bone uit 1986 en Rehab Doll uit 1987 zijn door Sub Pop in 1990 samengebald tot één release maar nu weer los van elkaar in deluxe edities uitgebracht. Laatstgenoemd album krijgt een eigen recensie, hier ligt de focus op Dry As A Bone. En nee, die genoemde data zijn niet abuis. Dry As A Bone stamt volledig uit 1986. Het was het debuut van Green River op het Sub Pop label en die hadden destijds geen geld om het direct uit te brengen. Zodoende bleef de vijf tracks tellende EP op de plank liggen tot ruim een jaar na de opnames. De 2019-editie is flink aangevuld en opgeschud. Geremasterd door Jack Endino bevat de reissue maar liefst zestien tracks. Ook is de originele trackvolgorde losgelaten. Hierdoor is Dry As A Bone in feite een heel ander beestje geworden.

Wat is gebleven is de gierende drive waarmee de band musiceert. Nummers als This Town en PCC klinken alsof Iggy & The Stooges een metaldrummer hadden ingehuurd. Het geheel zwalkt nog altijd op heel aanstekelijke wijze tussen punk en metal door, terwijl een Ozzie een meer nihilistisch geluid heeft. One More Stitch is de eerste bonustrack en die laat een interessant zijstapje horen die akoestische gitaren in het bandgeluid toelaat. Daardoor ontstaat wat je met de kennis van nu een protogrunge geluid zou kunnen noemen. Met Unwind en Baby Takes hebben we halverwege de reissue het openingssalvo van de originele release te pakken. Je snapt de beslissing om ze op te schuiven, ze werken beter in deze volgorde. Dry As A Bone werkt in deze vorm als van nature meer naar het geluid van de opvolger toe.

De tien tracks die volgen zijn deels niet eerder uitgebracht (het heerlijk hysterische Hangin’ Tree bijvoorbeeld) en deels al als single, verzameltracks of bonustracks verschenen. De cd is fraai verzorgd met een mooi boekje en prima liner-notes. Het maakt dat deze reissue zowel qua inhoud als wat betreft de fysieke uitgave een vrij compleet beeld schetst van de eerste jaren van Green River. Maar dat betekent ook dat je duidelijk een band hoort die zichzelf nog aan het uitvinden is. Niet alles is even goed, niet alles heeft weerstand kunnen bieden aan de tand des tijds. Maar als het wel klopt (het majestueuze en spookachtige Bazaar bijvoorbeeld) is het ruim drie decennia verder toch ineens wel een kleine openbaring.

Green River – Dry As A Bone (deluxe edition):

 1. This Town
 2. PCC
 3. Ozzie
 4. One More Stitch (previously unreleased)
 5. Unwind
 6. Baby Takes
 7. Searchin’ (previously released on Dry As a Bone / Rehab Doll)
 8. Hangin’ Tree (previously unreleased)
 9. Together We’ll Never (previously released on 7”)
 10. Ain’t Nothin’ To Do (previously released on 7”)
 11. Bleeding Sheep (previously unreleased)
 12. Bazaar (previously released on Another Pyrrhic Victory compilation)
 13. Thrown Up (previously unreleased)
 14. This Little Boy (previously unreleased)
 15. 10000 Things (previously released on Deep Six compilation)
 16. Your Own Best Friend (previously released on Deep Six compilation)