×

Recensie

Pop

02 juni 2015

Great Lake Swimmers

A Forest Of Arms

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Nettwerk

A Forest Of Arms Great Lake Swimmers Pop 3 Great Lake Swimmers – A Forest Of Arms Written in Music https://writteninmusic.com

Great Lake Swimmers, de wereldwijd bekende folkrockband uit Canada, bracht dit voorjaar hun zesde plaat A Forest Of Arms uit. De afgelopen jaren nam de groep gaandeweg wat afstand van de folk om een meer poppy en voller geluid te omarmen. Daar was vooral sprake van op het vorige album New Wild Everywhere (2012), een plaat die niet overal even enthousiast werd ontvangen. Ook A Forest Of Arms is bepaald geen folkplaat, al zijn folk- en country-invloeden onmiskenbaar aanwezig op dit vrij gepolijste, toegankelijke album.

Zoals wel vaker het geval was bij Great Lake Swimmers heeft de band ook voor deze release opnamen op locatie gemaakt, dit keer onder meer in de grotten van Tyendinaga, in Ontario. En net als in het verleden speelt de natuur weer een grote rol. Zanger/tekstschrijver Tony Dekker is een actieve blogger voor het Wereldnatuurfonds en weet zich ook hier weer te onderscheiden middels teksten met diepgang.

Dekkers melancholieke, kwetsbaar klinkende voordracht zorgt er voor dat de eerste tracks goed binnenkomen. Opener Something Like A Storm is een mooie, straffe, akoestische ballad met banjo en viool die iets ontsierd wordt door wat fantasieloze lalala-passages – toegegeven, het is een wiegeliedje, maar toch… De hierop volgende nummers Zero In The City en Shaking All Over zijn onberispelijke, fraai vormgegeven folkpopsongs die het album lekker op weg helpen.

Gaandeweg het album blijkt wel dat Great Lake Swimmers met zijn mooie geluid soms wel erg gemakkelijk voorbijglijdt. Vlottere tracks als One More Change At The Red Cape, A Jukebox In A Desert Of Snow en I Must Have Someone Else’s Blues zorgen dan wel voor wat tempo, hoogtepunten zijn deze aardige, wat routineus uitgevoerde songs echter niet, al heeft laatstgenoemde nog wel een aardig meezinggehalte.

Op het rustige I Was A Wayward Pastel Bay is het wel raak: over een bed van subtiele percussie en piano weet Dekker in het hart te treffen. Ook de akoestische, ingetogen afsluiter Expecting You mag er wezen, ware het niet dat dit gewoon een andere versie is van openingsnummer Something Like A Storm. Het thema gezinsuitbreiding komt hierdoor extra prominent naar voren op A Forest of Arms, een prettig en vakkundig gemaakt album dat binnen de discografie van Great Lake Swimmers echter niet in de top thuishoort.

Tracklisting A Forest Of Arms:

1. Something Like A Storm
2. Zero In The City
3. Shaking All Over
4. Don’t Leave Me Hanging
5. One More Charge At The Red Cape
6. I Was A Wayward Pastel Bay
7. A Bird Flew Inside The House
8. A Jukebox In A Desert Of Snow
9. I Must Have Someone Else’s Blues
10. The Great Bear
11. With Every Departure
12. Expecting You



 1. Something Like a Storm
 2. Zero in the City
 3. Shaking All Over
 4. Don't Leave Me Hanging
 5. One More Charge at the Red Cape
 6. I Was a Wayward Pastel Bay
 7. A Bird Flew Inside the House
 8. A Jukebox in a Desert of Snow
 9. I Must Have Someone Else's Blues
 10. The Great Bear
 11. With Every Departure
 12. Expecting You