×

Recensie

Klassiek

07 juli 2012

: Karel

Great Czech Conductors

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Supraphone

Great Czech Conductors Klassiek Great Czech Conductors: Karel Šejna Written in Music https://writteninmusic.com

De Tsjechische dirigent Karel Šejna was, net als onze wielrenner Joop Zoetemelk, de eeuwige tweede. Nou is eeuwig een beetje overdreven, aangezien hij maar vijftig jaar dirigent was, maar Karel Šejna heeft toch een indrukwekkende carrière bij het Czech Philharmonic opgebouwd. Begonnen als contrabassist schakelde hij op aanraden van Václav Talich over op dirigeren. In eerste instantie dirigeerde Karel Šejna enkel eenvoudige werken, maar na verloop van tijd nam hij ook veeleisend werk op zich. Toch werd hij nooit eerste dirigent; hij werkte verder onder grote namen als Rafael Kubelík en Karel Ančerl.

In de serie Great Czech Conductors brengt Supraphon het tweede deel uit met werken van Mozart, Beethoven, Schubert en Mahler uitgevoerd door het Czech Philharmonic Orchestra onder leiding van Karel Šejna. De beide overtures van Mozart (Le Nozze Di Figaro & La Clemenze Di Tito) klinken erg levendig. De 38e symfonie is prachtig uitgevoerd. Ik ben vooral erg onder de indruk van de prestaties tijdens de uitvoering van de Pastorale van Beethoven. Feeërieke muziekmomenten waarbij het orkest haast vederlicht klinkt. Mooie ritmes en bijzondere accenten sieren deze gedreven uitvoering. Van de tweede CD valt vooral de uitvoering van de Mahler 4 op. Het sterk bewogen karakter van vooral het derde gedeelte wordt erg overtuigend uitgevoerd, zonder te verzanden in overdreven pathetisch spel. De moeilijkheid van de Vierde zit hem vooral in de relatie tussen het laatste deel en de drie voorgaande delen; hoe zorg je er als dirigent voor dat ze een coherent geheel blijven vormen. Het laatste gedeelte onderscheid zich namelijk van de rest doordat het zang bevat. Zelden slaagt een dirigent hierin en Karel Šejna is geen uitzondering. En wellicht is dat ook helemaal niet zo belangrijk. Schubert 8 maakt op mij niet al te veel indruk. Dat heeft minder met de uitvoering dan met het werk zelf te maken.

Bij het beluisteren van deze dubbel-CD moet men in het achterhoofd houden dat alle opnames uit de jaren 50 stammen. Ze zijn weliswaar prima gerestaureerd, maar missen veel aan dynamiek. Deze dubbel-CD zal dus vooral uitgebracht zijn voor enthousiastelingen en connoisseurs, maar zeker niet voor het brede publiek. Het is meer een geschiedkundig document en heeft in dat opzicht veel waarde.

Tracklisting:
CD 1
Wolfgang Amadeus Mozart
1. Le Nozze Di Figaro, K 492 – Overture
2 – 4. Symphony No. 38 in D major ‘Prague’, K 504
5. La Clemenza Di Tito, K 621
Ludwig van Beethoven
6 – 10. Symphony No. 6 in F major ‘Pastoral’, Op. 68

CD 2
Franz Schubert
1 – 2. Symphony No. 8 in B minor ‘Unfinished’, D 759
Gustav Mahler
3 – 6. Symphony No. 4 in G major