×

Recensie

Rock

08 december 2012

Positie 17 Jaarlijst 2012

Graveyard

Lights Out

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: PIAS

Lights Out Graveyard Rock 4 Graveyard – Lights Out Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een prachtband is Graveyard. De Zweedse bluesrockformatie gaat heel erg goed en wat deze bescheiden recensent betreft meer dan terecht. Graveyard werd pas in 2006 gevormd en nu alweer ligt de derde plaat Lights Out in de winkels. Na het titelloze debuut dat begin 2008 uitkwam, bracht de band in de lente van 2011 de doorbraakplaat Hisingen Blues uit. De Zweedse rockers stonden al op het podium met niet de minste namen: Deep Purple, The Sword, Motörhead, Iron Maiden en Clutch en verkochten hun tour in 2011 door de V.S. bijna helemaal uit. De band onder leiding van rouwstemmige zanger Joakim Nilsson maakt bluesrock, maar ‘sommigen noemen het ook classic rock’, aldus Nilsson. Hij vindt het allemaal best. Het is in ieder geval ontzettend lekker.

Lights Out opent met een onheilsspellend luchtalarm (Hisingen Blues eindigde met nummer The Siren, hoe ironisch) en een bak rock ’n roll geweld volgt. Dan wordt gas terug genomen op Slow Motion Countdown en weer verder gerockt op Seven Seven. Prachtig zijn The Suits, The Law & The Uniform (scheurende gitaren, krassende vocalen en donkere bassen) en Endless Night, die vanuit een dreunende bas en roffelende snare uitbarst in een muzikale bombastische eruptie. Hard Times Lovin’ is weer zwoel en duister (met een grande finale), terwijl Goliath agressief los kickt. De onderwerpen op de plaat zijn op z’n minst weinig hoopvol te noemen: Nilsson zingt over oorlog, moord en wat er nog meer allemaal mis is op de wereld. Op Fool In The End voel je de ergernis en het sarcasme van de langharige zanger met de gruizige stem. Afsluiter 20/20 (Tunnel Vision) begint met zuivere vocalen ingetogen en kalm en bouwt langzaam op naar een jankend einde.

Wat Graveyard knap doet is met krachtige korte songs vertellen waar het op staat, zowel lyrisch als muzikaal. Er wordt niet om de hete brij heen gedraaid, maar gewoon verhalen verteld, zonder lange solo’s of extraatjes. De muziek wordt niet mooier gemaakt dan het is en zo presenteert de band zichzelf ook. Geen poespas, gewoon goede muziek.

Livedata:

 • Zaterdag 8 december: Speedfest, Klokgebouw, Eindhoven
 • Zondag 9 december: Melkweg, Amsterdam
 • Maandag 17 december: Vera, Groningen


 1. An Industry Of Murder
 2. Slow Motion Countdown
 3. Seven Seven
 4. The Suits, The Law & The Uniforms
 5. Endless Night
 6. Hard Times Lovin'
 7. Goliath
 8. Fool In The End
 9. 20/20 (Tunnel Vision)