×

Recensie

Alternative

06 december 2009

Grant Hart

Hot Wax

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Con D'or

Hot Wax Grant Hart Alternative 3 Grant Hart – Hot Wax Written in Music https://writteninmusic.com

Hot Wax is het eerste album van Grant Hart in tien jaar. Dat is op zijn zachtst gezegd opvallend. Was zijn eerste band, Hüsker Dü, in de jaren tachtig immers niet goed voor zeven platen in zes jaar? En maakte hij in de jaren  negentig ook niet een handvol platen, solo en met Nova Mob? Bij beluistering van Hot Wax blijkt al snel dat Hart in ieder geval niet tien jaar lang met het maken van deze plaat bezig is geweest.

Grant Hart heeft duidelijk voor een eigenwijs, rammelend en fuzzy geluid gekozen. Ook de medewerking van leden van Godspeed You! Black Emperor en Silver Mt. Zion geeft al aan dat Hart er niet op uit is met deze songs bij een breed publiek te scoren. Die dwarsheid geeft het album een zekere charme maar ondergraaft de nummers hier en daar wel: een krachtig nummer als My Regrets komt niet lekker uit de verf en eindigt ook nog eens lelijk en de potentie van Narcissus Narcissus komt ook niet tot wasdom. Beide nummers zouden met iets meer productie toch meer beter beklijven dan dat ze nu doen.

Sixtiespop en garagerock

Toch blijft Grant Hart een begenadigd songschrijver die op relatief eenvoudige wijze een snaar weet te raken. Op Hot Wax laat hij zich inspireren door sixtiespop en garagerock en dit levert ook een aantal sterke tracks op. You Are The Reflection Of The Moon On The Water is een lekker garagerocknummer compleet met sfeervol orgeltje en ‘Barbara’ is een staaltje eenvoudige maar effectieve sixtiespop waar je ook moeiteloos de latere Blur in kunt horen. Het door piano en orgel ondersteunde Schoolbuses Are For Children is een uiterst genietbare ballad die het geluid op Hot Wax iets meer naar de mainstream trekt. Dat laatste geldt tot op zekere hoogte ook voor California Zephyr, al domineert hier alweer een lekker ranzig gitaartje. In een ander, harder, jasje had dit kunnen doorgaan voor een Hüsker Dü-song.

Met het stemmige, melancholische I Knew All About You Since Then weet Grant Hart tegen het einde van de plaat nog even diep in het hart te treffen. De memorabele zanglijn en het lo-fi geluid maken van dit nummer een prachtig en breekbaar juweeltje. Grant Hart heeft ‘het’ nog in zich. Dus nu gauw weer in het ritme komen en over een jaar gewoon even een ijzersterke popplaat afleveren alstublieft.  1. You're The Reflection Of The Moon On The Water
  2. Barbara
  3. Charles Hollis Jones
  4. Schoolbuses Are For Children
  5. Narcissus, Narcissus
  6. California Zephyr
  7. Sailor Jack
  8. I Knew All About You Since Then
  9. My Regrets