×

Recensie

Electronic

10 januari 2018

Grandbrothers

Open

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: City Slang

Open Grandbrothers Electronic 4 Grandbrothers – Open Written in Music https://writteninmusic.com

Achter Grandbrothers schuilt het uit Duitsland afkomstige duo Erol Sarp en Lukas Vogel. Met Grandbrothers verenigen ze beider talenten: Erol is een doorwinterde jazzpianist, terwijl Lukas zich bezig houdt met het bouwen van synths. Dat levert een sound op die zich kenmerkt door modern experiment.

Het experimentele openbaart zich al van bij opener 1202, dat nochtans traag en behoorlijk klassiek van wal steekt. Een enkele, zich herhalende pianonoot, maar op de achtergrond borrelt het en voel je onderhuidse spanning opgebouwd worden. Hier heerst focus en concentratie. Traag maar gestaag hoor je plots donkere, onheilspellende echo’s uit de wereld van Twin Peaks, maar evengoed voel je aan dat dit duo zich laat inspireren door postmoderne pianisten als Einaudi en het vloeiende, dynamische van The Necks.

Na de relatief korte opener is er Bloodflow, eerder een tussen jazz en ambient twijfelende soundscape. Wederom wordt duidelijk dat het duo zich laaft aan het werk van hedendaagse pianisten zoals Nils Frahm, om daar dan eigen werk uit te puren. Op zich levert dat een best geslaagd album op, al voelt het ook sterk aan als een net iets te beproefde formule. Je zou kunnen stellen dat er anderen zijn die dit beter beheersen, wat ook klopt.

Toch loont het de moeite, zeker voor wie vertrouwd is met de voorganger Dilation. Zo verrast Open vooral door een grotere creatieve vrijheid en scherpere focus. Kortom: ze worden gewoon nog beter in wat ze doen. Wie er passages als From A Distance of Long Forgotten Future bijneemt, zal zich kunnen vergewissen van het grote talent van dit duo. Of neem het zachte, poëtische pianospel van Honey. Het duo uit Düsseldorf schuwt de grote gebaren niet, maar kan ook heel klein en intiem uit de hoek komen, zoals onder meer Alice bewijst.

Elders valt ook op hoe bedwelmend deze instrumentale muziek wel kan zijn, waarbij het eerder klassieke pianospel net door de inbreng van moderne elektronica soms heerlijk schuurt en knettert, zoals tijdens White Nights waarbij het duo wat in het vaarwater komt van een band als Darkside (Nicolas Jaar).

Heel mooi album, dat evenwel zijn beperkingen kent. Daartegenover staat dat deze muziek, ondanks het experiment met (prepared) piano, uiterst toegankelijk is. Vooral naar het einde van het album toe komt het duo met tracks als Circonflexe en Sonic Riots erg sterk uit de hoek. Te ontdekken voor fans van meditatieve, elektronicabased pianomuziek.

Foto: Toonje Thilesen  1. 1202
  2. Bloodflow
  3. From A Distance
  4. Long Forgotten Future
  5. Honey
  6. Alice
  7. White Nights
  8. Circonflexe
  9. Sonic Riots
  10. London Bridges