×

Recensie

Rock

09 september 2013

Gov’t Mule –

Shout!

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue / Mascot

Shout! Gov't Mule Rock 4 Gov’t Mule – Shout Written in Music https://writteninmusic.com

Gov’t Mule nam ruim de tijd om elf liedjes voor hun tiende studioalbum te componeren en op te nemen. Niet eerder zat er zoveel tijd tussen studioalbums van de band rondom zanger, gitarist en boegbeeld Warren Haynes. Shout bevat dan ook een uitgebalanceerde set aan composities met behoorlijk wat variatie, een relaxte groove en fraaie gitaarsolo’s. Blijkbaar heeft de band de kritieken op vorige albums en op de soloplaten van Warren Haynes goed gelezen want men heeft een bonus cd toegevoegd met exact dezelfde liedjes waarop elf verschillende gastzangers en zangeressen participeren. Al na de eerste luisterbeurt is duidelijk dat dit een meesterzet is. Net als bij bluesrockcollega Joe Bonamassa waar het luisterplezier aanmerkelijk wordt verhoogd als Beth Hart achter de microfoon staat, profiteert ook Shout van de rits gastzangers. Dankzij Haynes’ connecties in de muziekwereld zijn dat zeker niet de minsten want zangers als Ben Harper, Elvis Costello, Glenn Hughes, Dave Matthews, Myles Kennedy en Steve Winwood hebben toch de nodige roem vergaard.

Zoals we gewend zijn is de muziek bij Gov’t Mule een mix van bluesy southern rock met jazzinvloeden en een snufje country en reggae. Drummer Matt Abs, keyboardspeler Danny Louis en bassist Jorgen Carlsson zorgen voor een ontspannen, organische basis waarop Haynes zich kan uitleven. Als we elk nummer met Haynes als zanger vergelijken met datzelfde nummer met gastzanger wint de bonusdisc het ruimschoots. Muzikaal hoogtepunt is het tien minuten lange Stoop So Low met werkelijk prachtig gitaarwerk in de stijl van Allman Brothers en Derek Trucks en een memorabel arrangement aan het eind. Captured is nog zo’n kraker waarop de band het gas laat veren en een prachtige sfeer neerzet. De reggae-invloeden van voorgaande albums horen we terug in Scared To Live. Vocale hoogtepunten zijn er legio zoals het door Grace Poter fraai gezongen Whisper In Your Soul en de doorleefde bijdrage van Ty Taylor op Bring On The Music. Het slotnummer op de bonusdisc When The World Gets Small wordt gezongen door Steve Winwood die met zijn warme stemgeluid het album de karakteristiek van een jaren zeventig klassieker (zoals op de betere Clapton albums) meegeeft.

Shout is misschien niet het meest vernieuwende album in de discografie van Gov’t Mule, maar door de bijdragen van de gastzangers wel het meest genietbare dat de band ooit afleverde. Dit album zal door Mule fans met open armen worden ontvangen. Het zal niemand verbazen als we tijdens de wereldtournee menigmaal gastzangers het podium op zien stappen. Wat mij betreft wordt dit de standaardprocedure voor alle albums die nog gaan volgen.

Update: lees ook het interview dat Written in Music had met Warren Haynes, de frontman van Gov’t Mule.

Tracklisting Shout:

CD 1:

 1. World Boss
 2. No Reward
 3. Whisper in Your Soul
 4. Captured
 5. Scared to Live
 6. Stoop So Low
 7. Forsaken Savior
 8. Done Got Wise
 9. When the World Gets Small
 10. Funny Little Tragedy
 11. Bring on the Music

CD 2:

 1. World Boss * met Ben Harper
 2. Funny Little Tragedy * met Elvis Costello
 3. Stoop So Low * met Dr. John
 4. Captured * met Jim James
 5. Whisper in Your Soul * met Grace Potter
 6. Scared to Live * met Toots Hibbert
 7. No Reward * met Glenn Hughes
 8. Bring on the Music * met Ty Taylor
 9. Forsaken Savior * met Dave Matthews
 10. Done Got Wise * met Myles Kennedy
 11. When the World Gets Small * met Steve Winwood

When The World Gets Small – Both versions (Winwood)

regular:

Winwood:

Done Got Wise- both versions (Myles Kennedy)

regular:

Myles: